Tampereen Kirkkosanomien artikkeli kesän 2009 leiristä


"Tietokoneruudut hohtavat hämärässä salissa ja pojat keskittyvät pelaamaan verkkopelejä Bittileirin ensimmäisenä päivänä. Pelaamisen lisäksi ohjelmaan kuuluu ulkoilua, yhteistä iltaohjelmaa, hartauksia, larppaamista, uimista ja muuta yhdessäoloa.

Torpan kurssikeskuksessa Tampereella on pidetty Bittileirejä jo 16 vuoden ajan ja ne täyttyvät aina, kaikki halukkaat eivät edes mahdu mukaan. 
– Tämä on mahtava leiri, tietenkin tullaan uudestaan! hehkuttaa Hannu Hytönen, joka on mukana viidettä kertaa.

Vaihtelevaa ohjelmaa

Leirin ohjaajina ovat toimineet alusta asti Jussi ”Kaapo” Kosonen ja Ilkka Puranen. He ovat kehitelleet leirin ohjelmaa vuosien mittaan. Kun Bittileirit alkoivat  vuonna 1993, silloin ei voinut pelata kaksin.

Nyt tekniikka on kehittynyt ja käytössä ovat verkkopelit ja netti. Leirillä ei opeteta tietotekniikkaa, mutta mediakasvatuksessa  kerrotaan pelien haitoista ja vaikutetaan asenteisiin.

Leirillä ei ilmene kurinpito-ongelmia. 
– Jos joku häiriköi, nettipiuha irrotetaan ja se on niin kova uhkaus, että se toimii. Vain kerran on jouduttu irrottamaan verkkopiuha ja kaveri palasi kiltisti ruotuun, Kosonen muistelee.
– Tarjoamme Bittileirillä lapsille kohtuuhintaan korkeatasoisia elämyksiä, joita muut Suomessa eivät tarjoa. Täällä eri sukupolvet toimivat yhdessä, aikuiset, nuoret ja lapset. Ohjaajina on 16–30-vuotiaita isosia. Leirille tulee aina uusi sukupolvi, kun vanhimmat täyttävät 16 vuotta, sitten he voivat siirtyä isosiksi, Kosonen sanoo.

Vetäjät ovat kehitelleet leiriä varten Kauppalaivapelin, jotta pojat saadaan välillä tietokoneen äärestä ulos juoksemaan. Pelissä jokainen saa aluksi laivan ja määrärahan, sitten liikutaan maastossa eri satamien välillä ja ostetaan tuotteita, kuten viljaa, mausteita, turkiksia, kultaa ja viiniä. Pillin vihellys päättää pelin ja eniten rahaa kerännyt voittaa.

Larppaus on roolipeli, jossa pojat pukeutuvat ritareiksi ja taistelevat pehmomiekoilla. Juonena on kahden kiistelevän ritarikunnan taistelu.

Pojat saavat pelata softausta vanhempien luvalla. Siinä käytetään suojalaseja ja ammutaan toisia pyssyn muovikuulilla. 

Ensikertalainen ja konkari viihtyvät leirillä

Kaksitoistavuotias Joonatan Halonen osallistuu Bittileirille ensimmäistä kertaa.
– Luin netistä, että täällä on kaikkea hienoa ohjelmaa, verkkopelejä, larppausta, softausta ja Kauppalaivapeli, josta en ole kuullutkaan.
– Tulin Bittileirille kolmen tutun kaverin kanssa, joista yksi oli ollut aikaisemminkin ja hän houkutteli mukaan. Aion pelata tietokonepelejä niin paljon kuin täällä saa, kotona pelaan tunnin tai kaksi päivässä. Pelaan Counter Strikea ja nettipelejä, Joonatan kertoo.

Hannu Hytönen pääsee ripille elokuussa ja osallistuu Bittileirille viimeistä kertaa, sillä 16-vuotiaat eivät saa enää tulla mukaan. 
– Täällä leirillä pelataan, pidetään hauskaa, uidaan ja nähdään kavereita. En ole tavannut leirikavereita leirin jälkeen, mutta tunnen heidät kun nähdään jälkeenpäin, Hannu kertoo.
Nettisivuilla voi viestitellä leirikavereille ja monet lukevat viestejä, vaikka eivät itse kirjoitakaan. 
– Kauppalaivapeli on kiva ajantappopeli. Siinä tulee ulkoiltua, kun satamat ovat eri rakennuksissa, Hannu sanoo. Hän suosittelee Bittileiriä kaikille, jotka pitävät tietokonepeleistä.
 Kotona Hannu pelaa 3-4 tuntia päivässä sikäli, kun aikaa jää koulun ja sählypelin jälkeen. Hän pelaa sählyä neljä kertaa viikossa.

Tampereen ev.lut. seurakunnat järjestävät Bittileirin 10–15 -vuotiaille pojille kolme kertaa vuodessa hiihtolomalla, kesälomalla ja syyslomalla. Leiri kestää neljä vuorokautta Torpan kurssikeskuksessa ja siellä harrastetaan yhdessä tietokonepelejä.  Yli-ikäisille leiriläisille järjestetään pari kertaa vuodessa Bittimiittejä, joiden avulla luodut ystävyydet ja yhteydet säilyvät ja vanhat leiriläiset voivat tavata tosiaan.