Ajankohtaista Tuomiokirkkoseurakunnassa
Walk in -terapia alkaa Kalevan kirkolla, avoin myös yli 30-vuotiaille
Nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettua matalan kynnyksen lyhytterapiaa, walk in -terapiaa, annetaan Tampereella tänä syksynä kolmessa paikassa: Vanhassa kirkossa, Nuorisokeskus Kolossa ja Kalevan kirkossa. Käynti kerrallaan toteutettava lyhytterapia on maksutonta.
Walk in -terapia on pääsääntöisesti suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille, mutta Kalevan kirkon toimipiste on avoin myös yli 30-vuotiaille.
– Walk in -terapiaa yli 30-vuotiaille on toivottu ja olen iloinen, että nyt meillä on mahdollisuus vastata tähän toiveeseen. Itse työskentely ei ole iästä riippuvainen, ja sopii myös varttuneimmille oikein hyvin, kertoo Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyön koordinaattori Tuomas Perkiö.
Walk in -terapia on osa Tampereen ev.lut. seurakuntien diakoniatyötä. Nuorisokeskus Kolossa toimintaa toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.
Walk in -terapia käynnistettiin pilottina Tampereen Vanhalla kirkolla syyskuussa 2021. Vuonna 2022 walk in -terapiaa alettiin antaa myös muilla paikkakunnilla Suomessa, ja walk in -terapiasta tuli Lasten ja nuorten -keskuksen koordinoima toimintamalli.
Lyhytterapeutit koulutettuja ammattilaisia
Walk in -terapiassa on kysymys yksittäisestä terapiatapaamisesta, mutta käyntikertoja voi olla myös useita. Terapiakäynnillä ei ole välttämätöntä kertoa nimeään, eli tapaamiset ovat anonyymejä.
Tapaamisissa käsitellään niitä asioita, joista apua tarvitseva itse haluaa puhua.
– Istuntojen aiheet ovat hyvin moninaisia; on tunne-elämän kysymyksiä, elämän muutoksiin liittyviä asioita, mielen hyvinvoinnin kysymyksiä, akuutteja kriisejä, pitkään jatkuneita haasteita, päihteisiin liittyviä aiheita, ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja arjessa jaksamisen pulmia, kertoo Perkiö.
Kävijöiden palaute on ollut kiittävää.
– Asteikolla 1–10 Vanhan kirkon asiakkaat ovat arvioineet walk in -terapian hyödyllisyyttä keskiarvolla 9,14, ja kuulluksi tulemista istunnossa keskiarvolla 9,66.
Lyhytterapia ei ole mielen sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua pärjäämiseen esimerkiksi tilanteessa, jossa nuori odottaa pääsyä psykoterapiaan.
Tapaamisessa työskennellään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä, jossa painotetaan vahvuuksien tunnistamista, ja yhdessä keskustellen pohditaan ratkaisuja tilanteeseen.
Walk in -toimipisteissä työskentelevillä on terapiatyöskentelyyn soveltuva täydennyskoulutus, useimmilla ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin koulutus. Taustaltaan he ovat auttamistyön ammattilaisia, sillä pohjakoulutuksena heillä on sosionomin, sairaanhoitajan tai papin koulutus.
Walk in -toimipisteet ja aukioloajat:
• Tampereen Keskustorin Vanhassa kirkossa maanantaisin klo 13–18 (saapuminen paikalle viimeistään klo 17)
• 14.8. alkaen walk in -terapiaa on tarjolla Kalevan kirkolla Marhaban-keskuksessa keskiviikkoisin klo 12–16 (saapuminen paikalle viimeistään klo 15)
• Nuorisotila Kolo Koskikeskuksessa Otavalankadun puoleisessa päässä 0. kerroksessa torstaisin klo 14–17 (saapuminen paikalle viimeistään klo 16)
Lisätietoja ja ajanvaraus Vanhan kirkon ja Kalevan pisteille: www.walkin.fi
Lisätietoja valtakunnallisesta palvelusta: