Tarjolla lämmintä soppaa ja kuumaan juomaa.

Soppatykki-päivä Vanhalla kirkolla.

Ajankohta pe 17.1.2025 klo 13-15
Paikka Vanha kirkko Keskustori, 33100 Tampere

Tuomiokirkon diakonit ja Vanhan kirkon väki tarjoaa 200-vuotiaan kirkon kunniaksi lämmintä ruokaa ja seuraa Vanhalla kirkolla. 

Järjestäjä: Tuomiokirkkoseurakunta, Vanha kirkko

Tapahtuman saavutettavuus

  • Liikuntarajoitteiset
  • Kuulokojeet
  • Inva WC

Tuomiokirkkoseurakunnan tapahtumia


Vanha kirkko

Kirkko on avoinna toiminnan mukaan.

Osoite: Keskustori, 33100 Tampere
Puhelin: 040 804 8766
Tilan koko: 240 henkilöä

  • Induktiosilmukka kirkkosalissa
  • Esteetön sisäänkäynti on kirkon puiston puoleisesta ovesta, jossa on kiinteä invaluiska.

  • Esteetön WC  pääovelta tultaessa vasemmalla puolella kirkkosalissa

  • Alttarille on mahdollista järjestää esteetön pääsy liikuteltavan rampin avulla.

  • Isotekstiset virsikirjat sivuovien vieressä

Varaa tila
Tila on varattavissa numerosta (03) 219 0705.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC

Nykyisin Vanhan kirkon nimellä tunnettu kaupungin ensimmäinen kirkko rakennettiin  vuonna 1824 ja vihittiin käyttöön 11.4.1825. Keskustorin laidalla sijaitseva kirkko ja sen kellotapuli ovat olennainen osa Tampereen kaupunkikuvaa.

Vanhan kirkon omat sivut

Tutustu kirkkoon virtuaalikierroksella Virtual Tampere -palvelussa.

Uusklassinen ristikirkko

Tyyliltään uusklassisen ristikirkon suunnitteli maan rakennusasioita silloin valvoneen intendenttikonttorin päällikkö, italialaissyntyinen Carlo Bassi. Sitä ennen kaupunkilaiset olivat saaneet tyytyä Tammerkosken kartanon väentuvasta muodostettuun vaatimattomaan saarnahuoneeseen.

Kirkon rakentamista olivat viivyttäneet kiistat kirkon paikasta ja materiaalista sekä kaupunkilaisten yleinen köyhyys, jonka nojalla esivalta oli myöntänyt poikkeusluvan puukirkon rakentamiseen vastoin Messukylän kirkkoherran ja hänen kannattajiensa taipumatonta tahtoa.

Kellotapuli

Kartanon kellarin paikalle Kauppakadun päätekohtaan rakennettiin 1828-1829 Carl Ludvig Engelin suunnittelema kellotapuli, johon sijoitettiin kaksi kirkonkelloa. 1830-luvulla kaupunki sai ensimmäisen julkisen ajannäyttäjän, kun ilmajokelaisen Juha Jaakonpoika Könnin valmistaman yksiviisarisen tornikello asennettiin paikalleen. Sellaisena, yhä vain tunnit osoittavana, se antaa tämän päivän hätäiselle ohikulkijalle terveellisen aiheen kysyä kiireen tarpeellisuutta.

Alttaritaulu

Kirkko sai vuonna 1831 kaunistuksekseen R. W. Ekmanin maalaaman, Kristusta Getsemanessa esittävän alttaritaulun.

Uudistus- ja remonttityöt

Kaupungin kasvaessa kirkko kävi pian ahtaaksi. Vuonna 1847 kirkkoa laajennettiin pidentämällä kuorisakaraa ja rakentamalla poikkisakaroihin parvekkeet. Vuotta myöhemmin valmistuivat Anders Thulén rakentamat urut.

Uuden eli Aleksanterin kirkon valmistuttua 1881 puukirkko jäi ensin kylmilleen, mutta 1890-luvulla sen asua jo uudistettiin uusrenessanssin hengessä. Kirkon nykyinen ulkovuoraus on tältä ajalta. Vuosina 1953-1954 kirkko peruskorjattiin ja palautettiin lähes alkuperäiseen klassiseen asuunsa Nils Erik Wickbergin laatiman suunnitelman mukaisesti. Muun muassa sivulehterit poistettiin.

Alkuvuodesta 2000 kirkko maalattiin sisältä, alttariosa järjesteltiin uudelleen, koristeellinen saarnatuoli (vuodelta 1841) konservoitiin ja sakastin pinnat entisöitiin.

Vanhan kirkon puiset julkisivut, ikkunat ja ovet sekä puiset portaat kunnostettiin ja maalattiin vuonna 2011. 

Puiston puolelle rakennettiin Museoviraston hyväksymä invaluiska, jonka on suunnitellut arkkitehti Hanna Lyytinen. Puuosat käsiteltiin huolellisesti, jotta uusi maali pysyisi seinissä mahdollisimman hyvin. Kirkon seinät ovat höylättyä lautaa, ja ne on uusina kyllästetty vernissalla, ja näistä syistä maali ei tartu lautoihin kovin hyvin.  Maalina käytettiin perinteitä kunnioittaen pellavaöljymaalia. Julkisivun yksityiskohdat kunnostettiin niin, että vettä ei pääse rakenteisiin. Julkisivu kunnostettiin seurakuntien omien vakituisten ja kausityöntekijöiden sekä Tampereen ammattiopiston pintakäsittelylinjan opiskelijoiden voimin. Myös kirkon ovet ja ikkunat kunnostettiin ammattiopistolla oppilastyönä. Kirkko maalattiin edellisen kerran vuosina 1996 ja 1983. 

Kansainvälinen kirkko

Tampereella asuvat vieraskieliset ovat ottaneet kirkon jumalanpalveluspaikakseen: englanninkieliseenEnglish Service  messuun kokoonnutaan  sunnuntaisin klo 16. 

Muiden keskikaupungin kirkkojen tapaan Vanha kirkko on myös suosittu vihkikirkko. Kirkossa on nykyisin 240 istumapaikkaa.

  • Induktiosilmukka kirkkosalissa
  • Esteetön sisäänkäynti on kirkon puiston puoleisesta ovesta, jossa on kiinteä invaluiska.

  • Esteetön WC  pääovelta tultaessa vasemmalla puolella kirkkosalissa

  • Alttarille on mahdollista järjestää esteetön pääsy liikuteltavan rampin avulla.

  • Isotekstiset virsikirjat sivuovien vieressä