Messukylän vanha kirkko

Messukylän vanha kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko Tampereen Messukylän kaupunginosassa. Kirkko on Tampereen  vanhin rakennus. Sitä on kansankielessä kutsuttu suojelupyhimyksensä Mikaelin mukaan myös Mikoksi.

Kirkko on suosittu vihkikirkko.


Messukylän vanha kirkko

Messukylän vanha kirkko

Kivikirkontie 2, 33700 Tampere
p. 050 599 8215

Avoinna kesäkaudella 1.6.- 31.8. keskiviikko-sunnuntai klo 12-18. Maanantai ja tiistai suljettu. Talvikautena 1.9.–30.5.kirkko on suljettu.

Lue lisää


Tampereen vanhin rakennus

Messukylän vanha kirkko on Tampereen vanhin rakennus, ja se on rakennettu katolisella keskiajalla. Ennen tätä Pyhälle Mikaelille omistettua kivikirkkoa paikalla on luultavasti seissyt vajaan sadan vuoden ajan puinen kirkko. Tätä olettamusta tukee mm. se, että kirkossa säilyneiden pyhimystenkuvien on todettu olevan peräisin 1430-40 -luvuilta. Pyhän Mikaelin, Pyhän Jaakobin ja oletettavasti Pyhälle Olaville omistetut kuvat ovat yhä kirkossa. Ristiinnaulitun kuva on sijoitettu alttarille.

Messukylän kirkko on keskiaikaisten kivikirkkojemme tyyliä. Sakariston päädyn ulkokoristelu ruusukkeineen ja risteineen liittää kirkon tyyliltään Satakunnan muihin kirkkoihin.

Kirkko on elänyt monia kukoistuksen aikoja. Mm. 1600-luvulla sen seinät koristeltiin laastipinnalle tehdyillä maalauksilla, joita on vielä nykyisinkin siellä täällä nähtävissä. Kirkkoon hankittiin myös kellot. Kirkon sisätiloja hallitsee kirvesmiehen työn taidokas jälki, sillä eräjärveläisen kirkonrakentajan työ on säilynyt tähän päivään saakka.

Vilja-aittana

Tuomiosunnuntaina 1879 - uuden kirkon valmistuttua - kivikirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus. Kirkko jäi vuosikymmeniksi unohduksiin, sitä käytettiin mm. vilja-aittana. 1900-luvun alussa kirkkoa entistettiin ja kuluneiden vuosikymmenien aikana siellä on suoritettu erilaisia säilymistä edistäviä korjauksia. Uuden kirkon korjaustyön aikana vanhassa kirkossa pidettiin myös jumalanpalveluksia, mm. joulujumalanpalvelus.

Suosittu vihkikirkko

Messukylän vanha kivikirkko on edelleen käytössä ja avoinna vain kesäaikana, koska siellä ei ole lämmitystä. Kesäsunnuntai-iltapäivien hartaudet keräävät väkeä kauempaakin. Kirkko on myös suosittu vihkiäisten pitopaikka. Matkailijat hiljentyvät kirkon tunnelmaan vuosisatojen takaa.


Tapahtumia