Omakuva 2011Näky kirkosta

Haluan kirjoittaa tällä palstalla selväsanaisen kirkon sekä lempeän ja ajattelevan kristillisyyden puolesta.Opiskeluaikoinani Helsingissä toimin kristillisessä opiskelijatyössä sekä ekumeenisessa liikkeessä. Nyt olen nelikymppinen perheenisä ja historian tohtori Tampereen Veisusta. Työssäni olen sitoutunut yliopisto-opettaja sekä perheen, antiikin ja varhaiskristillisyyden historian asiantuntija.  Joka on laajemmin kiinnostunut näistä tekemisistäni, lisätietoja löytyy täältä
Seurakuntalainen ja historian dosentti Ville Vuolanto bloggaa Viinikan seurakunnan sivuilla.

rss Näky Kirkosta-Ville Vuolanto

Seurakuntalainen ja historian dosentti Ville Vuolanto Bloggaa Viinikan seurakunnan sivuilla selväsanaisen kirkon sekä lempeän ja ajattelevan kristillisyyden puolesta.
17.12.2013 9.54

PAASTOSTA JA TOISTEMME TUOMITSEMISESTA

Luopioisten ikhtys on kuha
Oi, Kuningas ja Herra! 
Anna minun nähdä syntini ja anna, etten veljeäni tuomitsisi, sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.


 

 

***

Vanhojen rukousten voima on siinä, että vuosisadat ja sukupolvet ovat pitäneet ne osana elävää uskonnollisuutta, koska niissä kiteytyy jotain olennaista ihmisen osasta ja hänen suhteestaan Jumalaan. Rukous ei ole koskaan vain meidän puhettamme Jumalalle, vaan myös Jumalan puhetta ja puhuttelua meille, opetusta. Me tarvitsemme rukousta, Jumala ei.

 

Adventtiaika on perinteisesti kristinuskon piirissä ymmärretty valmistautumisen ja paaston ajaksi. Siksi Efraim Syyrialaisen paastorukous, ja sen kolmas ja viimeinen rukoushuokaus, on erityisen ajankohtainen.

 

Jälleen on hyvä aloittaa tunnustamalla oma osamme: Jumala on määrättömästi meitä suurempi, meidän herramme – on hyvä tunnustaa oma voimattomuus niin ennen rukousta kuin keskellä arkeakin. Jumalan hyvää tahtoa me tarvitsemme, jos haluamme nähdä syntimme – on helppo sanoa ääneen “anna minun nähdä syntini”, mutta on vaikea alistua sen alle, oman arjen riittämättömyyden alle.

 

Siitä tässä on kyse, jokapäiväisestä elämästä – oman ylpeyden ja hyväksynnän kaipuumme kääntymisestä elämää vastaan. Miten luonnollista on arvioida toisiamme ja itseämme ‘oikean’ ja ‘väärän’ käytöksen kautta – ja että ylipäätään arvioimme toisiamme: perheenjäseniä, ystäviä, uutisten julkimoita. Tästä tavasta luopuminen on niin vaikeaa, että rukouksen lopussa pidämme Jumalaa siunattuna juuri siksi, että hän antaa meille armon nähdä omat syntimme ja olla tuomitsematta toisiamme. Tässä on meidän paastomme.

 

Jumala on läsnä meissä, veljissämme ja sisarissamme. Älkää tuomitko, vaan siunatkaa.

 


Luopioisten ikhtys on kuha

 

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja