Omakuva 2011Näky kirkosta

Haluan kirjoittaa tällä palstalla selväsanaisen kirkon sekä lempeän ja ajattelevan kristillisyyden puolesta.Opiskeluaikoinani Helsingissä toimin kristillisessä opiskelijatyössä sekä ekumeenisessa liikkeessä. Nyt olen nelikymppinen perheenisä ja historian tohtori Tampereen Veisusta. Työssäni olen sitoutunut yliopisto-opettaja sekä perheen, antiikin ja varhaiskristillisyyden historian asiantuntija.  Joka on laajemmin kiinnostunut näistä tekemisistäni, lisätietoja löytyy täältä
Seurakuntalainen ja historian dosentti Ville Vuolanto bloggaa Viinikan seurakunnan sivuilla.

rss Näky Kirkosta-Ville Vuolanto

Seurakuntalainen ja historian dosentti Ville Vuolanto Bloggaa Viinikan seurakunnan sivuilla selväsanaisen kirkon sekä lempeän ja ajattelevan kristillisyyden puolesta.
14.8.2013 9.46

Turhanpuhumisen aika

Herra, elämäni valtias! Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.


Pilvirintama

  

Kesä on kesäuutisten aikaa, ja kristilliset kesäuutiset tänä vuonna Suomessa käsittelivät sitä, missä määrin minkäkinlainen seksuaalinen suuntautuminen on syntiä. Joitain kesäjuhliakin toki on järjestetty, ja niihin on osallistunut monia eri tavoin seksuaalisesti suuntautuneita.

 

On turha etsiä tähän syypäätä kovin kaukaa. Itse kukin meistä on puheillaan luonut outoa kuvaa suomalaisesta kristillisyydestä ja sen painopisteistä. Kristinuskon keskeinen sanoma voi olla hukassa, mutta kenellekään tuskin on jäänyt epäselväksi, mihin elämän alueeseen se liittyy.

 

Lupaukseni tulevalle syksylle on, että omalta vien keskusteluja toisaalle. Ehkä se tekee näistäkin merkinnöistä entistäkin tylsempiä – kuunteleminen, sovittelu ja rauhassa eläminen kun ei ole kovin huomiota herättävää.

 

Itselleni tärkeä teksti onkin Efraim Syyrialaisen paastorukous. Sen ensimmäinen kolmesta säkeestä kuuluu seuraavasti:


Herra, elämäni valtias! Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.


Ensin tunnustetaan, että itse en ole elämäni herra. Kaikkeen en pysty, en ymmärrä, en tiedä. Tämän pitäisi opettaa nöyryyttä - varmuutta ei ihmisellä ole, ja sekin, joka näyttäisi toimivan väärin, saattaa olla oikeammassa kuin itse olen. Yksi laiskuuden ilmenemismuodoista on, ettei viitsi tai halua edes yrittää asettua toisen ihmisen asemaan. Toisaalta, julistaessaan lähimmäistensä syntisyyttä ihminen on nimenomaan vallanhimon kourissa -  ei valta ole vain 'suurissa saleissa', vaan me kaikki liikumme vallan verkostoissa arjen keskellä: joku yrittää muuttaa puolisonsa toisenlaiseksi, joku toinen tehdä työtoverinsa tarpeettomaksi. Turhanpuhuminen? Niin, siitä jo kirjoitin.


Onko tuomitseminen ja pahan puhuminen toisista todellakin ilosanoman vääjäämätön seuralainen?


Pilvirintama


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja