Finlaysonin kirkko

Finlaysonin kirkko on ainutlaatuinen Tampereen kirkkojen joukossa. Se on kaupungin historiaan merkittävästi vaikuttaneiden tehtaanjohtajien James Finlaysonin ja Wilhelm von Nottbeckin hengellisen valveutuneisuuden perintöä.

Puuvillatehdas oli vuonna 1846 saanut oikeuden palkata oman papin, tehtaansaarnaajan, ja vuonna 1879 valmistui oma punatiilinen rukoushuone tehtaanportin tuntumaan. Finlaysonin seurakuntaan kuului silloin, perheenjäsenet mukaan lukien, miltei puolet kaikista tamperelaisista.

Finlaysonin kirkko

Puuvillatehtaankatu 2, 33210 Tampere
p. 040 804 8762

Marraskuun kirkko auki sunnuntaisin klo 12-17. Sunnuntaista 2.12. alkaen auki joka päivä klo 11-18. Finlaysonin kirkko on Lasten katedraali, jossa on myös ns. lasten alttari.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC Tiekirkko Tiekirkko

Historia

Kaupunginarkkitehti F. L. Caloniuksen suunnittelema Finlaysonin kirkko muistuttaa tyyliltään englantilaista kongregationaalikirkkoa. Se on torniton ja yksilaivainen, saarnatuoli on sijoitettu alttarin taakse, ja saarnatuolin takaa hallitsevat kuorinäkymää von Nottbeckin Pietarista hankkimat, Lontoossa 1850-luvulla rakennetut Hill & Son -valmistamon urut. Yli sadan vuoden ajan tehdasyhtiö ylläpiti kirkkoa huolehtien yhdessä seurakuntien kanssa myös satavuotisjuhliin ajoitetusta peruskorjauksesta. Tehtaansaarnaajan virka tosin lakkasi 1880, mutta jatkui tamperelaispappien sivutoimena.

Vielä 1970-luvulla oli tehtaan tapana aloittaa vuosi sen ensimmäisen työpäivän aamun rukoushetkellä kirkossa. Vuoden 1981 viimeistä edellisenä päivänä Oy Finlayson Ab luovutti kirkon ja sen tontin vastikkeetta Tampereen evankelisluterilaisille seurakunnille. Luovutuksen ehtoihin kuului, että saaja käyttää jatkossakin rakennuksesta nimeä Finlaysonin kirkko.

Mitoiltaan sopusuhtaisena ja akustiikaltaan toimivana kirkko on vakiintunut erilaisten pienimuotoisten tilaisuuksien ja kamarimusiikkityylisten konserttien pitopaikaksi. Viime vuosina se on kilpaillut Tuomiokirkon kanssa tasapäisesti kaupungin suosituimman hääkirkon asemasta.

Vuodesta 1996 kirkko on toiminut  Lasten katedraalina, jossa Raamatun kertomuksia on havainnollistettu myös pienoismaailmoita rakentaen, ja kesästä 1998 alkaen Lasten tiekirkkona.

Finlaysonin kirkkoa peruskorjattiin vuosina 2007 ja 2008. Kirkko sai lisätiloja viereiselle tontille rakennetusta asuinrakennuksesta. Asunto-osakeyhtiö Charlotan alakertaan tehtiin muun muassa noin 36 neliön kokoinen kerhohuone ja  sosiaalitilat. Kirkko ja uudisrakennus yhdistettiin lasista rakennetulla käytävällä.

Tapahtumia

Sateenkaarimessu 17.11.2018 klo 18.00-20.00Finlaysonin kirkko

Kirkkovartti: Suuria kysymyksiä 18.11.2018 klo 15.00Finlaysonin kirkko

Kirkkovartti: Valonsäde 25.11.2018 klo 15.00Finlaysonin kirkko

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Kohtauspaikka Kohtauspaikka

Tuikkiva joulu alkaa Lasten katedraalissa 2.12.2018 klo 11.00Finlaysonin kirkko auki jokapäivä klo 11-18 loppiaiseen asti.

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Kohtauspaikka Kohtauspaikka
Musiikki Musiikki

Lasten katedraaalin joulun avaus: Lasten konsertti klo 13 2.12.2018 klo 13.00Finlaysonin kirkko Marika Kestinmäen oppilaat

Musiikki Musiikki
Musiikki Musiikki Konsertti Konsertti

Joulupuut - Tampereen musiikkiakatemian puupuhaltajien joulukonsertti 5.12.2018 klo 19.00Finlaysonin kirkko

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Musiikki Musiikki

Itsenäisyyspäivän hartaus ja muistokynttilöiden sytytys klo 15 6.12.2018 klo 15.00Finlaysonin kirkko

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Musiikki Musiikki
Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus

Nukketeatteria: Matkalla Betlehemiin klo 12, 13, 14, 15 ja 16 8.12.2018 klo 12.00Finlaysonin kirkko nukketeatteri joulun kertomuksesta tasatunnein, kesto 20 min.

Jumalanpalvelus Jumalanpalvelus

Perhemessu: Valoa varpaissa! 9.12.2018 klo 15.00Finlaysonin kirkko yhteislaulua ja ehtoollista

Poliisilaulajien joulukonsertti 14.12.2018 klo 19.00Finlaysonin kirkko