Aleksanterin kirkko

Aleksanterin kirkko on Tampereen keskustassa Hämeenpuiston laidalla sijaitseva  kirkko. Se on nimetty keisari Alekanteri II:n mukaan. Kirkkoa ympäröi Pyynikin kirkkopuisto, joka on entinen hautausmaa.

Aleksanterin kirkko kirkkosali 3

Aleksanterin kirkko

Pyynikin kirkkopuisto
p. 040 804 8764

Avoinna maanantaista perjantaihin klo 11-18, lauantaisin tilaisuuksien mukaan ja sunnuntaisin klo 9-15. Päivystys arkisin klo 12-18, pappi tai diakoni paikalla maanantaisin ja torstaisin klo 16-18. Rukoushetket ma, ti, ke ja pe klo 17, to viikkomessu klo 17. Kesällä ja mm. joulun aikana päivystyksissä saattaa olla poikkeuksia.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC Tiekirkko Tiekirkko

Arkkitehtuuri

Aleksanterin kirkko edustaa arkkitehtuuriltaan lähinnä uusgotiikkaa, jossa on eri tyylisuuntien vaikutusta. Nimensä kirkko sai keisari Aleksanteri II:n valtaistuimelle nousun 25-vuotisjuhlan kunniaksi, sillä kirkon peruskivi laskettiin samana päivänä 2.3.1880, jolloin tätä juhlaa vietettiin. Kirkko vihittiin adventtina 1881.

Ensimmäinen peruskorjaus kirkossa aloitettiin 1937, mutta töitten ollessa loppusuoralla marraskuussa tulipalo tuhosi miltei kaiken. Töitä jatkettiin kuitenkin välittömästi, niin että myös kuori uudistettiin nykyiseen asuunsa. Peruskorjaustyö oli valmis joulukuussa 1938.

Vuonna 1980 saatiin päätökseen toinen suuri peruskorjaus, jonka tuloksena kirkkosali sai alkuperäisen väriasunsa. Kuorin seinät, joissa ovat kuvattuina evankelistojen symbolit, jäivät muistoksi vuonna 1937-1938 suoritetusta peruskorjauksesta. Kuorin koristeaiheet ovat taiteilija Antti Salmenlinnan käsialaa.

Alttaritaulun Vapahtajan kirkastaminen on maalannut Aleksandra Såltin 1883. Kuorin ja toisessa kerroksessa olevan pienen kokoushuoneen koristeaiheet vuodelta 1938 ovat Antti Salmenlinnan käsialaa.

Peruskorjauksessa 1980 hankitun alttaripöydän krusifiksin ovat tehneet Ipi ja Pekka Pyhältö, kirkkotekstiilit on suunnitellut Anja Savolainen. Nykyisissä uruissa on 56 äänikertaa.

Valmistuessaan 1881 Aleksanterin kirkko oli Tampereen kaupunkiseurakunnan pääkirkko, jonka valmistuminen oli toinen seurakunnan itsenäistymisen perusedellytyksistä. Kansan suussa kirkko saikin nimen Uusi kirkko.

Krypta

Vuonna 2008 kirkon alakertaan valmistui krypta, jossa on 80 hengen seurakuntasali, keittiö sekä nykyaikaiset sosiaalitilat työnmtekijöille. Uusissa tiloissa yhdistyvät vanhat rakenteet ja moderni arkkitehtuuri, ja saliin on ripustettu taiteilija Pälvi Hannin triptyykki.

Samassa yhteydessä kirkon pääoven vasemmalla puolella valmistui sisäänkäynti hissille, joka kuljettaa kirkkosaliin ja alakerran tiloihin.

Tapahtumia

Sinkkujen kävelyretki 16.2.2019 klo 14.00-16.00Aleksanterin kirkko Kiinnostaako pikku kävelyretki lauantain iloksi? Kokoontuminen lauantaisin klo 14 Aleksanterin kirkon pääoven tuntumassa. Siitä lähtö porukalla yhdessä sovittavaan paikkaan.

Messu 17.2.2019 klo 10.00Aleksanterin kirkko

Jumalanpalvelus Jumalanpalvelus Kohtauspaikka Kohtauspaikka

Tuomasmessu "Myötätunnon Jumala" 17.2.2019 klo 18.00Aleksanterin kirkko Raikas musiikkipitoinen ehtoollisjuhla kaikenikäisille. Rippi-isä ja -äiti klo 17 alkaen. Pyhäkoulu lapsille. Teejatkot.

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus

Kristillisen meditaation polku 20.2.2019 klo 18.00-19.30Aleksanterin kirkko

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus
Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Pienryhmät Pienryhmät

Kristillisen meditaation polku 20.2.2019 klo 18.30-19.30Aleksanterin kirkko

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Pienryhmät Pienryhmät

Viikkomessu 21.2.2019 klo 17.00-17.30Aleksanterin kirkko

Jumalanpalvelus Jumalanpalvelus

Sinkkujen kävelyretki 23.2.2019 klo 14.00-16.00Aleksanterin kirkko Kiinnostaako pikku kävelyretki lauantain iloksi? Kokoontuminen lauantaisin klo 14 Aleksanterin kirkon pääoven tuntumassa. Siitä lähtö porukalla yhdessä sovittavaan paikkaan.

Messu 24.2.2019 klo 10.00Aleksanterin kirkko

Jumalanpalvelus Jumalanpalvelus Retriitti Retriitti