Finlaysonin kirkko

Finlaysonin kirkko on ainutlaatuinen Tampereen kirkkojen joukossa. Se on kaupungin historiaan merkittävästi vaikuttaneiden tehtaanjohtajien James Finlaysonin ja Wilhelm von Nottbeckin hengellisen valveutuneisuuden perintöä.

Puuvillatehdas oli vuonna 1846 saanut oikeuden palkata oman papin, tehtaansaarnaajan, ja vuonna 1879 valmistui oma punatiilinen rukoushuone tehtaanportin tuntumaan. Finlaysonin seurakuntaan kuului silloin, perheenjäsenet mukaan lukien, miltei puolet kaikista tamperelaisista.

Finlaysonin kirkko

Puuvillatehtaankatu 2, 33210 Tampere
p. 040 804 8762

Avoinna 1.9.2017-1.5.2018 tilaisuuksien mukaan. Sunnuntaisin Lasten Katedraali kello 12-17.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC Tiekirkko Tiekirkko

Historia

Kaupunginarkkitehti F. L. Caloniuksen suunnittelema Finlaysonin kirkko muistuttaa tyyliltään englantilaista kongregationaalikirkkoa. Se on torniton ja yksilaivainen, saarnatuoli on sijoitettu alttarin taakse, ja saarnatuolin takaa hallitsevat kuorinäkymää von Nottbeckin Pietarista hankkimat, Lontoossa 1850-luvulla rakennetut Hill & Son -valmistamon urut. Yli sadan vuoden ajan tehdasyhtiö ylläpiti kirkkoa huolehtien yhdessä seurakuntien kanssa myös satavuotisjuhliin ajoitetusta peruskorjauksesta. Tehtaansaarnaajan virka tosin lakkasi 1880, mutta jatkui tamperelaispappien sivutoimena.

Vielä 1970-luvulla oli tehtaan tapana aloittaa vuosi sen ensimmäisen työpäivän aamun rukoushetkellä kirkossa. Vuoden 1981 viimeistä edellisenä päivänä Oy Finlayson Ab luovutti kirkon ja sen tontin vastikkeetta Tampereen evankelisluterilaisille seurakunnille. Luovutuksen ehtoihin kuului, että saaja käyttää jatkossakin rakennuksesta nimeä Finlaysonin kirkko.

Mitoiltaan sopusuhtaisena ja akustiikaltaan toimivana kirkko on vakiintunut erilaisten pienimuotoisten tilaisuuksien ja kamarimusiikkityylisten konserttien pitopaikaksi. Viime vuosina se on kilpaillut Tuomiokirkon kanssa tasapäisesti kaupungin suosituimman hääkirkon asemasta.

Vuodesta 1996 kirkko on toiminut  Lasten katedraalina, jossa Raamatun kertomuksia on havainnollistettu myös pienoismaailmoita rakentaen, ja kesästä 1998 alkaen Lasten tiekirkkona.

Finlaysonin kirkkoa peruskorjattiin vuosina 2007 ja 2008. Kirkko sai lisätiloja viereiselle tontille rakennetusta asuinrakennuksesta. Asunto-osakeyhtiö Charlotan alakertaan tehtiin muun muassa noin 36 neliön kokoinen kerhohuone ja  sosiaalitilat. Kirkko ja uudisrakennus yhdistettiin lasista rakennetulla käytävällä.

Tapahtumia

Hengellinen tilaisuus Hengellinen tilaisuus Jumalanpalvelus Jumalanpalvelus Kohtauspaikka Kohtauspaikka

Sateenkaarimessu 18.11.2017 klo 18.00-20.00Finlaysonin kirkko

Kirkkovartti; Jumalan silmissä kaunis 19.11.2017 klo 15.00Finlaysonin kirkko