Female instrument instructor plays the violin in the courtyard of the Viinika church.

Music at Our Parishes

Beyond traditional church services and ceremonies, our parishes organize enriching musical experiences, including church concerts and engaging opportunities to partake in musical activities.

Discover the spirit of the ICCK Choir, a multicultural singing group that welcomes individuals of all ages interested in choir singing. Join this lively community and contribute your voice!

Contact person: Anu Neuvonen: anu.neuvonen@gmail.com


Musical playgroups

Musical playgroups are intended for children between 0–6 years of age, and instrument training for children and adolescents between the ages of 6–13. The selection covers some 15 musical instruments ranging from piano to flute.

For more information:musiikkikasvatus.tampere@evl.fi

There are some 40 parish choirs in Tampere.

A band consisting of people from various ethnic backrgorunds at the Pisapala church.
Pispala Fair of the Worlds – Worlds Within Worship in Pispala. Photo: Hannu Jukola

Finlaysonin kirkko

Avoinna sunnuntaista perjantaihin klo 11-18 30.8.2024 asti.

Osoite: Puuvillatehtaankatu 2, 33210 Tampere
Puhelin: 040 804 8762
Tilan koko: 220 henkilöä

  • Induktiosilmukka: kuuluvuus koko kirkkosalissa
  • Esteetön sisäänkäynti Kuninkaankadun puolelta. Kirkkosaliin mentäessä kynnyksessä on rampit (kirkkosalin oviaukon leveys vain 80 cm).
  • Esteetön WC ja lastenhoitopiste sijaitsevat esteettömän sisäänkäynnin lähellä eteisaulassa.
  • Isotekstiset virsikirjat telineessä kirkon pääovien vieressä
  • Esteetön pysäköinti: Kuninkaankadun puolelta käännytään Finlaysonin kirkon sisäpihalle. Pihassa on henkilökunnan pysäköintialue, jossa on kaksi pysäköintipaikkaa, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä. Esteetön sisäänkäynti on parkkialueen lähellä.

Varaa tila
Tila on varattavissa numerosta (03) 219 0705.

Liikuntarajoitteiset Liikuntarajoitteiset Kuulokojeet Kuulokojeet Inva WC Inva WC Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone Tiekirkko Tiekirkko

Lasten katedraalin asiat ja ryhmävierailut: Mari Sunell p. 040 8048240, mari.sunell@evl.fi.  Lisätietoja Lasten katedraalin verkkosivut.

Finlaysonin kirkolla on ainutlaatuinen asema Tampereen kirkkojen joukossa. Sitä ei rakentanut seurakunta, vaan Finlaysonin tehtaan johtaja Wilhelm von Nottbeck, joka kantoi huolta työntekijöidensä hengellisestä elämästä. Finlaysonin kirkko on nykyään Tampereen kolmanneksi vanhin kirkko.

Tutustu kirkkoon virtuaalikierroksella Virtual Tampere -palvelussa.

Tehtaan kirkko

Koska Tampereella oli vain yksi kirkko, ja uutta työväkeä saapui kaupunkiin jatkuvasti, uudelle kirkolle oli selkeä tarve. Peräti neljäsosa noin 2 500 kaupunkilaisesta oli 1840-luvulla töissä Finlaysonin puuvillatehtaalla, ja perheenjäsenet mukaan luettuna lähes puolet kaupunkilaisista kuului Finlaysonin väkeen. Puuvillatehdas sai vuonna 1846 oikeuden palkata oman papin, tehtaansaarnaajan, ja vuonna 1879 valmistui oma punatiilinen rukoushuone tehtaanportin tuntumaan, Puuvillatehtaankadun ja Kuninkaankadun kulmaan.

Finlaysonin kirkon piirustukset laati Tampereen kaupunginarkkitehti F.J.Calonius. Kirkon arkkitehtuuri eroaa selvästi suomalaisesta kirkkorakentamisesta. Kirkko on yksilaivainen, goottilaistyylinen, ja ulkopuolta koristavat useat huiput ja ristit. Saarnatuoli on sijoitettu etuosaan alttarin taakse. Saarnatuolin takana näkymää hallitsevat von Nottbeckin Pietarista hankkimat, Lontoossa 1850-luvulla rakennetut Hill&Son- valmistamon urut. Urkujen päällä arkkienkeli Mikaelia kuvaava patsas katselee kohti vanhaa tehdasaluetta.

Tehtaan pappi

Tehtaalaisista suurin osa puhui äidinkielenään suomea . Finlaysonin puuvillatehdas palkkasi oman tehtaansaarnaajan vuonna 1846 huolehtimaan tehtaalaisten hengellisestä hyvinvoinnista ja vastaamaan suomenkielisestä jumalanpalvelustoiminnasta. Viran lakattua 1880 Tampereen papit huolehtivat myös Finlaysonin kirkon tilaisuuksista.

Yli sadan vuoden ajan Finlayson työnantajana piti huolta tehtaalaisten ja heidän perheenjäsentensä toimeentulosta ja monenlaisista muista tarpeista. Kirkkosalin seinällä olevat kaksi työläisten valmistamaa muistoseppelettä kertovat työntekijöiden kunnioituksesta tehtaan pitkäaikaista johtajaa Wilhelm von Nottbeckiä ja hänen perhettään kohtaan

Vuoden 1981 viimeistä edellisenä päivänä Oy Finlayson Ab lahjoitti kirkon ja sen tontin Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymälle. Ehtona oli, että saaja käyttää rakennuksesta jatkossakin nimeä Finlaysonin kirkko.  

Kirkko tänään

Finlaysonin kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2009. Naapuritontilta saatiin lisätiloja ja kirkkoon rakennettiin puuttuneet sakastitilat. Uudet tilat on yhdistetty lasikäytävällä kirkkoon. Kirkkosalissa palautettiin esiin kuorikaarien alkuperäiset tekstit. Myös lattia uudistettiin ja uutena materiaalina käytettiin Ombergin kalkkikiveä, jossa on nähtävillä fossiileja.

Koska Finlaysonin kirkko valmistui aikoinaan rukoushuoneeksi, sitä ei oltu koskaan vihitty kirkoksi. Tampere-päivänä 28. syyskuuta 2009 Tampereen piispa Matti Repo vihki Finlaysonin kirkon virallisesti kirkoksi.

Vihki- ja konserttikirkko

Finlaysonin kirkko on kauneutensa, sopusuhtaisen kokonsa ja hyvän sijaintinsa vuoksi haluttu vihkikirkko. Samoista syistä sekä hyvän akustiikan takia siitä on tullut myös suosittu konserttikirkko.

Lasten katedraali ja lasten tiekirkko

Vuodesta 1996 kirkko on toiminut myös Lasten katedraalina, lasten omana kirkkona. Kirkossa on kerronta-alttareilla kuvitettuna Raamatun ikuisia kertomuksia.  Kertomukset vaihtuvat kolmesti vuodessa.  Kirkossa on myös lapsille oma leikkipaikka ja mm. keinuhevosia. Kesäisin Lasten katedraali toimii Suomen ainoana lasten tiekirkkona ja tarjoaa elävää musiikkia päivittäin. Tule tutustumaan leikkisään kirkkoon!

Kaikki kirkkovieraat saavat kirkosta poistuessaan uskoa omakseen kirkon takaosan kuorikaareen Psalmin 121 sanoin kirjoitetun siunauksen:

"Herra kätkeköön sinun uloskäymises ja sisällekäymises hamasta nyt ja ijankaikkiseen "

  • Induktiosilmukka: kuuluvuus koko kirkkosalissa
  • Esteetön sisäänkäynti Kuninkaankadun puolelta. Kirkkosaliin mentäessä kynnyksessä on rampit (kirkkosalin oviaukon leveys vain 80 cm).
  • Esteetön WC ja lastenhoitopiste sijaitsevat esteettömän sisäänkäynnin lähellä eteisaulassa.
  • Isotekstiset virsikirjat telineessä kirkon pääovien vieressä
  • Esteetön pysäköinti: Kuninkaankadun puolelta käännytään Finlaysonin kirkon sisäpihalle. Pihassa on henkilökunnan pysäköintialue, jossa on kaksi pysäköintipaikkaa, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä. Esteetön sisäänkäynti on parkkialueen lähellä.