Hautajaisten järjestäminen on osa surutyötä
Toimituskeskustelu
Hautaustavan valitseminen
Hautapaikan varaaminen
Arkun tai uurnan hankkiminen
Siunaustilaisuuteen varattavat kappelit ja kirkot
Kuolintodistus ja hautauslupa
Kuolinilmoitus ja hautajaiskutsu
Suruliputus
Sanomakellojen soitto
Muistotilaisuus
Muistomerkki
Palaa otsikoihin
Siunaustilaisuuden varaaminen
Siunaustilaisuus voidaan toimittaa kappelissa, kirkossa tai haudalla. Yhteen toimitukseen varataan aikaa runsas tunti.Hautauspalveluissa hoidetaan hautapaikkaa, siunauskappelia, siunausaikaa ja tuhkausta koskevat varaukset. Siunaustilaisuuteen varataan myös pappi ja kanttori sekä muistotilaisuuspaikka.
Hautauspalvelut palvelee arkisin kello 9–15 Seurakuntien talon katutasossa, osoitteessa Näsilinnankatu 26. Yhteydenotot puhelimella 03 219 0702.
Palaa otsikoihinToimituskeskustelu
Kun pappi saa tiedon tulevasta hautaan siunaamisesta, hän ottaa yhteyttä vainajan omaisiin. Samalla sovitaan toimituskeskustelun ajasta ja paikasta. Toimituskeskustelu käydään joka seurakunnan tiloissa tai vainajan tai omaisten kotona.
Palaa otsikoihinHautaustavan valitseminen
Hautausjärjestelyjen aluksi mietitään hautaustapa. Perinteisin tapa haudata on arkkuhautaus, jossa vainaja haudataan arkussa maahan. Arkkuhautausta varten tulee suvulla olla hallinnassaan arkkuhauta, jossa on tilaa uudelle vainajalle. Jos hautapaikkaa ei ennestään ole, vainajaa varten tulee lunastaa uusi arkkuhautapaikka.
Tuhkahautaus on vaihtoehto arkkuhautaukselle. Myös tuhkahautauksissa vainajalle hankitaan arkku. Vainaja tuhkataan kramatoriossa.
Tuhka voidaan haudata uurnassa:
- Suvun arkku- tai uurnahautaan
- Uuteen hankittavaan arkku- tai uurnahautaan
- Vainaja voidaan haudata muistolehtoon.
- Myös tuhkan sirottelu maahan tai veteen on tietyin ehdoin mahdollista.
Hautapaikan varaaminen
- Etukäteen ei hautapaikkaa voi varata.
- Arkkuhautapaikan voi saada Lamminpään ja Vatialan hautausmailta.
- Aitolahden ja Teiskon hautausmaiden uudet arkkuhautapaikat on varattu lähinnä Aitolahden ja Teiskon alueiden seurakuntien jäsenille.Myös uurnahaudoissa on rajoituksia.
- Arkkuhautoihin voidaan kätkeä sekä arkkuja että uurnia.
- Hauta luovutetaan 30 vuoden ajaksi. Tämän jälkeen voi sopia hallinta-ajan jatkamisesta.
Arkun tai uurnan hankkiminen
- Hautaustoimistot myyvät arkkuja ja uurnia.
- Hautaustoimiston henkilökunta laittaa vainajan arkkuun ja vastaa vainajan kuljettamisesta hautausmaan säilytystiloihin.
Siunaustilaisuuteen varattavat kappelit ja kirkot
- Kalevankankaan isossa ja pienessä kappelissa siunataan vain Tampereen ev.lut. seurakuntiin kuuluvia tai vainajia, joilla on hautapaikka Kalevankankaan hautausmaalla.
- Lamminpään iso ja pieni kappeli
- Vatialan siunauskappeli on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi 1.12.2023.
Palaa otsikoihin
Kuolintodistus ja hautauslupa
Vainajaa sairaalassa hoitanut lääkäri antaa kuolintodistuksen, ja sairaala toimittaa tiedon kuolemasta myös väestötietojärjestelmään.Jos kuolema on tapahtunut kotona, paikalle kutsutaan vainajaa viimeksi hoitanut lääkäri tai terveyskeskuslääkäri.
Lääkäri antaa hautaamisluvan, jonka omaisen tai hautaustoimisto toimittaa seurakuntayhtymän hautauspalveluihin. Ennen lääkärin toimittamaa selvitystä vainajaa ei saa haudata.
Ennen kuin vainaja siirretään pois sairaalasta, on mahdollista järjestää pieni hartaushetki sairaalan kappelissa.
Kuolinilmoitus ja hautajaiskutsu
Kuolinilmoitus on tapana julkaista paikkakunnan sanomalehdessä. Ilmoitukseen voi liittyä myös kutsu siunaus- ja muistotilaisuuteen. Jos ilmoitus julkaistaan hautauksen jälkeen, voidaan samalla kiittää osanotosta.Seurakunnan jäsenen kuolemasta ilmoitetaan rukouksin muistaen vainajan kotiseurakunnan jumalanpalveluksessa sinä sunnuntaina, joka on sovittu siunausaikaa varattaessa.
Tampereella ilmestyvät sanomalehdet julkaisevat viikoittain kirkoissa luetut tiedot. Tiedot julkasitaan myös Tampereen seurakuntien verkkosivuilla. Jos omaiset eivät halua tietoa julkaistavan, siitä tulee mainita hautausjärjestelyjen yhteydessä.
Suruliputus
- Yleisen tavan mukaan kuolinpäivänä liputetaan vainajan kodissa ja usein myös hänen työpaikallaan.
- Hautauspäivänä liputetaan sekä kodissa että muistotilaisuuden pitopaikassa. Liputus alkaa aikaisintaan kello 8.00 ja päättyy auringon laskiessa, kuitenkin viimeistään kello 21.00.
Sanomakellojen soitto
- Kirkon tai kappelin kelloja soitetaan sekä ennen siunaustilaisuutta että vainajaa hautaan saatettaessa.
- Sanomakellot soivat kirkoissa keskiviikkoisin kello 17.00. Aleksanterin kirkossa vietetään samaan aikaan hartaushetki.
- Kellojen soitto on ilmoitus seurakunnan jäsenen maallisen matkan päättymisestä.
Muistotilaisuus
- Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntien tiloissa.
- Tilan varauksesta voi sopia hautausjärjestelyjen yhteydessä hautauspalveluista tai varata tilan erikseen seurakuntien asiakaspalvelusta.
- Muistotilaisuuden ohjelmasta päättävät omaiset.
- Jos toivotaan, että pappi tai kirkkomuusikko osallistuvat tilaisuuteen, asiasta tulisi sopia heidän kanssaan ennalta.
- Usein ohjelmassa on adressien lukeminen, yhteislaulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä.
Muistomerkki
- Haudattaessa vanhaan hautaan seurakuntayhtymän hautaustoimi huolehtii muistomerkkien ja kivilaitteiden paikoilleen asettamisesta. Työstä peritään korvaus muiden hautausmaksujen yhteydessä.
- Muistolehdossa ja veteraanilehdossa ei käytetä muistomerkkejä, mutta halutessaan omaiset voivat tilata seurakunnilta metallilaatan, johon voidaan kaivertaa vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinaika ja joka kiinnitetään sille varattuun paikkaan.
- Uuden muistomerkin hankinnassa on otettava huomioon esimerkiksi muistomerkkien kokoa rajoittavat säännökset, jotka ovat yleensä muistomerkkien valmistajien tiedossa.
- Muistomerkkien ja hautausmaiden käytännön kysymyksiin vastaavat hautausmaiden esimiehet arkisin klo 7.00–14.30.