Toimintaamme liittyviä artikkeleita

Artikkelit

Kummi tuo häivähdyksen pyhää päiväkodin arkeen

Päiväkotikummi on päiväkotiin kutsuttu seurakunnan edustaja.

Seurakunnan päiväkotikummin tuokiot ovat juuri sellaista toimintaa, jota pienen lapsen äitinä toivon seurakunnalta. Kummi osaa kertoa kristinuskosta lapsen maailmaan sopivalla tavalla, miettii Carina Lahtinen, nelivuotiaan Veera Lahtisen äiti.
Veera käy Lielahden päiväkotia, jossa Tampereen seurakuntien päiväkotikummi, lastenohjaaja Leena Ahro vierailee kahden viikon välein.

Päiväkotikummi Leena Ahro. Kuva: Hannu Jukola
Päiväkotikummi, lastenohjaaja Leena Ahron tarinaa kuuntelee Aleksanteri Helenius. Kuva: Hannu Jukola

Uskontokasvatuksen toteuttaminen kuuluu ensisijaisesti päivähoidon työntekijöiden tehtäviin, mutta päiväkotikummi voi uskontokasvatukseen perehtyneenä ammattilaisena olla antamassa virikkeitä ja tukemassa päiväkodin omaa henkilökuntaa tässä tehtävässä.
Yhdessä seurataan kirkkovuoden kulkua, tutustutaan kristillisiin juhlapäiviin ja tapoihin sekä raamatunkertomuksiin ja lastenvirsiin. Eettisen opetuksen lisäksi tehdään tutkimusretkiä muun muassa kirkkoarkkitehtuuriin ja hautausmaihin.
– Itse en aina huomaa ja edes osaa kertoa lapselle esimerkiksi kirkollisista pyhistä. Nyt meillä on syntynyt kotonakin keskustelua, kun kummi oli kertonut lapsille mikkelinpäivästä ja pääsiäisestä, iloitsee Carina Lahtinen.
Myös Tuula Minetti on tyytyväinen, että päiväkodissakin on uskontokasvatusta. Hänen nuorin lapsensa, nelivuotias Marissa Minetti on Lielahden päiväkodissa kolmena päivänä viikossa sekä lisäksi seurakunnan kerhossa.
– Tuokiot täydentävät mukavasti seurakunnan kerhon kristillistä kasvatusta, miettii nelilapsisen perheen äiti. Isommat lapset ovat käyneet seurakunnan päiväkerhoa ja koululaisten iltapäiväkerhoa.

Kirkko maistuu piparkakulta

Lielahden päiväkodin 4–5-vuotiaat lapset sekä Lielahden koulun esiopetusryhmäläiset pääsevät tänä syksynä Leena Ahron kanssa tutustumaan Kalevankankaan hautausmaahan. Enkelilaulujen toivekonsertti on ohjelmassa keskiviikkona 6. lokakuuta Lielahden kirkossa.
– Esimerkiksi kotikirkkoon on tutustuttu viiden aistin voimin. Paras kerta lasten mielestä oli se, kun kirkko maistui piparkakuilta, hymyilee Leena Ahro.
Lielahden päiväkodin työntekijöillä on pelkästään myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä päiväkotikummin kanssa.
– Leena pääsi alusta lähtien hyvin mukaan päiväkodin arkeen. Keskustelutuokioissa käydään yhdessä läpi päiväkodin ajankohtaisia asioita ja tapahtumia. Hyvä yhteistyö antaa sekä työntekijöille että kummille matkaevästä omaan työhön, miettii Lielahden päiväkodin johtaja Sinikka Isokangas.
Päiväkotikummin kanssa on käsitelty myös ikäviä asioita, kuten isovanhemman kuolemaa tai kiusaamista.
– Kummi tekee työtään aina päiväkodin arjen ja ryhmän ehdoilla. Hän voi tulla avuksi myös silloin, jos päiväkodissa sattuu jotakin ikävää. Yhtä hyvin kummi on jakamassa yhteistä iloa, miettii Ahro.
Hän kokee olevansa koko päiväkodin väen kummi, myös aikuisten.
– Yritän kysyä jokaisen kuulumisia ja vointia. Otan huomioon myös lapset, jotka eivät osallistu kummituokioihin.

Eskarilaiset haastavat kysymyksillään

Leena Ahro työskentelee päiväkotikummina myös Lielahden koulun esiopetusryhmässä.
– Kummin työ on ihanaa ja mielenkiintoista, mutta samalla hyvin haastavaa. Varsinkin eskarilaiset ovat kovia kyselemään ja kyseenalaistamaan asioita.
Esiopetusryhmässä työskentelevä lastentarhaopettaja Mari Helin on samaa mieltä.
– Lasten ajattelun avautuminen tapahtuu nykyään varhaisemmassa iässä kuin aiemmin. Maailman muuttuminen ja tietotulva aiheuttavat sen, että lapset alkavat pohtia monia asioita yhä nuorempina.
Helinin mukaan jokaisella perheellä on oma käsityksensä uskosta ja kristillisyydestä. Päivähoidon uskontokasvatuksen tavoitteena puolestaan on antaa lapselle mahdollisuus kohdata uskontoon liittyviä asioita ja tutustua uskonnollisiin juhliin sekä siihen miten niitä vietetään.
– Tavoitteena on myös antaa mahdollisuus tutustua oman uskonnon keskeisempiin sisältöihin. Näissä asioissa päiväkotikummi on oiva apu. Uskontokasvatuksen syventäminen ja lapsen oman uskon vahvistaminen taas kuuluvat selkeästi vanhemmille, lapsen omille kummeille ja seurakunnalle.

Lapset kasvavat monikulttuurisuuteen

Helinin mukaan monikulttuurisuus lisääntyy koko ajan. Myös monet muihin uskontokuntiin kuuluvat tai kuulumattomat lapset ovat osallistuneet päiväkotikummin tuokioihin.
Uskontokasvatukseen sisältyy myös opetus, että olemme erilaisia ja suvaitsemme toinen toisiamme. Jokainen on arvokas ja ainutlaatuinen.
Kummi kulkee päiväkodin lasten ja työntekijöiden rinnalla tiiviisti noin kolme vuotta. Sen jälkeen hän siirtyy mentoriksi ja uskontokasvatuksen toteuttaminen jää kokonaan päivähoidon henkilökunnalle.

Tampereen seurakunnilla on tällä hetkellä seitsemän päiväkotikummia eri puolilla kaupunkia. Toiminta on aloitettu vuonna 2001.

Kirsi Airikka

Julkaistu Tampereen Kirkkosanomien numerossa 15/2010