Lapsi on kyykyssä ja tutkii kivikkoista maata ihmetellen.

Lapsen suru – Miten auttaa surevaa lasta?

Hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapsi tarvitsee erityistä tukea ja huomiota. Lapsen täytyy saada surra ja ilmaista surua omalla tavallaan. Lapsi tarvitsee surulleen turvallisen aikuisen tukea.

Lapsen suru voi saada aikuisen tuntemaan riittämättömyyttä, eikä aikuinen oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä. Lapselle kannattaa kertoa, että hänen tukenaan on turvallisia aikuisia ja hänestä pidetään huolta. Kuolemantapauksesta kannattaa heti kertoa olennaiset asiat rehellisesti ja selkeästi.


Sururyhmä tukee lasta surussa

Lasten sururyhmä toimii vertaisryhmänä läheisensä menettäneille lapsille. Ryhmässä lapsi huomaa, ettei ole yksin ja ainoa, jolla on suru ja ikävä. Sururyhmä toimii kristilliseltä pohjalta, ja sen tarkoitus on antaa lapselle toivon näkökulman lisäksi välineitä surun kanssa elämiseen.

Ryhmässä käsitellään menetykseen liittyviä tunteita, kuten surua, pelkoa, vihaa, pettymystä ja ikävää, mutta myös iloa, kiitollisuutta ja toivoa. Tunteita käsitellään erilaisten toiminnallisten menetelmien, leikin, kuvailmaisun, saduttamisen ja musiikin avulla. Lisäksi katsellaan valokuvia ja muistellaan kuollutta läheistä. Turvallisessa, hyväksyvässä ilmapiirissä lapsi saa käydä läpi vaikeaa menetystään.


Seuraava Lasten sururyhmä

Seuraava Lasten sururyhmä on suunnittelilla syksyllä 2025.

Lasten sururyhmä on tarkoitettu noin 5–11-vuotiaille lapsille. Ryhmä kokoontuu seitsemän kertaa kaksi tuntia kerrallaan. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen, ja ennen aloittamista vanhemman tai huoltajan kanssa käydään ennakkokeskustelu. Ryhmään mahtuu kuusi lasta.

Lisätietoja:

varhaiskasvatuksen ohjaaja Henna Ahrikkala p. 040 804 8421 tai henna.ahrikkala@evl.fi

erityisnuorisotyönohjaaja Maarit Räikkä p. 040 804 8115 tai maarit.raikka@evl.fi



Kuinka puhua lapsen kanssa surusta?

Kuolemasta tulee kertoa lapselle totuudenmukaisesti, lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. Kuolemasta kertominen on ensisijaisesti vanhemman tai jonkun lapselle läheisen ihmisen tehtävä. Lapselle kuolemasta puhuminen voi tuntua aikuisesta pelottavalta, mutta lapsi saattaa ymmärtää paremmin kuin uskommekaan.

Älä jätä lasta yksin suruun -artikkelin on kirjoittanut Heli Pruuki.
Pruuki toimii Tampereen seurakuntien Yhteisen kasvatuksen johtajana ja hän on koulutukseltaan mm. perhepsykoterapeutti.


Yksilötyö lapsen kanssa ja lisätukena toimiminen

Tarinoiden maa on toiminnallinen menetelmä, jonka avulla tuetaan ja vakautetaan lasta uudessa elämäntilanteessa.

Tarinamatto on nähdyksi tulemisen työväline, jonka avulla ohjaaja voi auttaa lasta sanoittamaan ikätasoisesti omaa tarinaansa ja muodostamaan siten eheämpää kuvaa omasta itsestään ja elämästään.

Menetelmä tarjoaa työvälineen myös lapsen mielipiteen selvittämiseen ja kannustaa lasta iloon ja leikkiin.

Tarinamatolla autetaan lasta unelmoimaan ja hahmottamaan tulevaisuutta ja siihen liittyviä tunteita sekä mahdollisuuksia.

Seurakuntayhtymän lapsilähtöiset Tarinoiden maa -yksilö- ja ryhmätyöskentelyt toimivat usein lisätukena muun ammatillisen avun rinnalla mahdollistaen iloa, toivoa ja leikillisyyttä lapsen perusarjessa.

Lisätietoja Tarinoiden maasta ja tarinamatosta


Lapsen suru – linkkejä ja kirjallisuus

Lapsen surun kohdatessa, voi surua käsittelevien kirjojen lukemisesta olla apua. Tampereen seurakuntien kirjastosta löytyy useita aiheeseen soveltuvia kirjoja. Tutustu kirjaston verkkosivuihin ja kokeile hakua esim. sanoilla: lapset ja suru.

Muita hyviä verkkosivustoja: