Kirkkomuskarin toimintasuunnitelma

Kirkkomuskarilla tarkoitetaan seurakunnan järjestämää varhaisiän musiikkikasvatusta. Se on osa seurakunnan varhaiskasvatusta ja kasteopetusta. Kirkkomuskarin johtoajatuksena on ihmisen kokonaisvaltaisuus.


Musiikkikasvatuksen kautta kehittyvät niin motoriset ja tiedolliset valmiudet kuin lapsen tunne-elämä ja sosiaaliset valmiudetkin. Kirkkomuskarin toimintaohjelmaan sisältyy kiinteästi kirkkovuoden kulku ja musiikilliset aihepiirit sisältävät näitä tapahtumia, lisäksi joulu- ja kevätjuhlat saavat papin tai muun työntekijän kautta oman linkkinsä kotiseurakuntaan. Kirkkomuskarin toimintaan kuuluvat läheisesti esiintymiset eri seurakuntien tilaisuuksissa, esim. perhemessuissa ja vauvakirkoissa.

Yhdessä lauletut virret/lasten hengelliset laulut voivat olla rukousta, lohdutusta, kiitosta ja julistusta yhtä aikaa. Samalla kun musiikki tukee lapsen kristillisen kasvun kehitystä, se auttaa yhteisen uskomme ymmärtämisessä. Yhteiset virret/hengelliset laulut kantavat aina uusia sukupolvia.

Kirkkomuskarin yleistavoitteet ja keskeiset sisällöt

Seurakuntien varhaisiän musiikkikasvatus on tavoitteellista toimintaa, joka kehittää lapsen henkistä ja musiikillista kasvua, sekä tukee musiikillisin keinoin perheitä kasvamaan seurakuntayhteydessä. Kirkkomuskaritoiminnan tavoitteet ovat

  • lapsen uskonnollisen ja yhteisöllisen kasvun tukeminen musiikin avulla.
  • lapsen ja koko perheen seurakuntayhteyden tukeminen ja vahvistaminen. Kirkkomuskaritoiminta johdattaa seurakuntien lapsikuorotoimintaan ja antaa merkittävän tuen muulle musiikkikasvatustyölle.
  • musiikinrakkauden herättäminen eli lapsi saa musiikillisia elämyksiä, valmiuksia ja taitoja, jotka muodostavat pohjan hyvälle musiikkisuhteelle ja myöhemmälle musiikin harrastukselle.
  • musiikillisten valmiuksien kehittäminen, esim. rytmitaju, säveltaju, harmoniataju, muototaju, äänenkäyttö ja laulaminen, kuuntelukyky ja musiikillinen muisti sekä motoriikka.
  • lapsen emotionaalisen ja sosiaalisen kehityksen tukeminen. Musiikki toimii ilmaisun ja tunteiden väylänä eri ikäkausina. Musiikillisten valmiuksien kehittämisen lisäksi huomioidaan musiikin mahdollisuudet lapsen koko persoonallisuuden kehittämisessä.

Kirkkomuskari pyrkii antamaan myös ideoita kotona käytettäväksi ja rakentaa pohjaa tuleville Kirkkomusikanttivuosille. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä lapsella on toiminnassa mukana myös oma aikuinen. Toiminnalla pyritään edistämään lapsen, perheen ja lähipiirin henkistä hyvinvointia. Kirkkomuskarituokioista jää hyvä mieli niin lapsille kuin aikuisillekin.

Musiikkikasvatuksella tuetaan lapsen kokonaisvaltaista kehitystä avoimessa ja turvallisessa ilmapiirissä. Toiminta on lapsilähtöistä, jonka päämäärä ei ole näyttävä suoritus, vaan omakohtainen tekeminen, kokemukset ja niiden arvostaminen.

Kirkkomuskarin sisältönä on musiikin elementteihin tutustuminen; rytmi, muoto, harmonia, melodia, dynamiikka ja sointiväri. Työtapoina käytetään laulamista, loruilemista, musiikkiliikuntaa, soittamista (kehosoittimet, rytmisoittimet, muut melodiasoittimet) ja musiikin kuuntelemista. 3–6-vuotiailla taiteiden välinen integrointi liittyvät myös musiikkikasvatukseen mm. kuvataiteiden ja satujen työtapoja musiikkiin yhdistämällä. Oppiminen tapahtuu elämysten avulla, leikin keinoin.

Toiminnan käytännön järjestelyt

  • Lapset otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kaikille halukkaille pyritään järjestämään paikka mahdollisuuksien mukaan (uusia ryhmiä perustetaan, kun riittävä määrä lapsia on ilmoittautunut).
  • Kirkkomuskariryhmiin voi ilmoittautua koko toimintakauden ajan, pääasiassa netin kautta.
  • Toimintatiloina ovat seurakuntien tilat eri puolilla kaupunkia.
  • Ryhmät jakautuvat ikäryhmittäin seuraavasti (ryhmässä 6–12 lasta):
  1. vauvat, n. 2–12 kk, lapsi-vanhempi-ryhmät
  2. 1-vuotiaat, lapsi-vanhempi-ryhmät
  3. <2-vuotiaat, lapsi-vanhempi-ryhmät
  4. 3–4-vuotiaat 
  5. 5–6-vuotiaat
  6. 3-6-vuotiaat

  • Toiminta-aika lapsi-vanhempi-ryhmissä on kerran viikossa 30 minuuttia, 3–6-vuotiailla kerran viikossa 45 minuuttia.
  • Syyskaudella on 14 ja kevätkaudella 15 toimintaviikkoa.
  • Toiminta on maksullista (lukukausimaksut).
  • Kirkkomuskarin ohjaajina toimii 1 toimisuhteinen varhaisiän musiikkikasvattaja ja tarpeen mukaan 3–4 sivutoimista varhaisiän musiikkikasvattajaa. He ovat sitoutuneet esiintymään ryhmien kanssa seurakuntien tilaisuuksissa esim. perhemessuissa, vauvakirkoissa.
  • Jokaisessa ryhmässä on käytössä yhteiset kuukauden hengelliset laulut.