Kastetilaisuudessa kirkossa sylissä oleva vauva katsoo ja osoittaa kädellään kohti ilmeikästä pappia.

Kun syntyy vauvoja, syntyy myös kummeja

Kummi on vanhempien lapselleen huolella valitsema luottoihminen. Kummi on lapsen ja vanhempien tuki ja turva. On monta tapaa olla kummi. Kummisuhde muuttuu lapsen kasvaessa ja parhaimmillaan se on elinikäinen ystävyyssuhde.


Kastettavalla tulee olla ainakin yksi kummi, joka on luterilaisen kirkon konfirmoitu jäsen. Lisäksi lapsella voi olla kummina esimerkiksi ortodoksi, katolilainen, anglikaani tai metodisti. Kummin ei tarvitse olla Suomen kansalainen. Sen sijaan kirkkoon kuulumatonta henkilöä ei voida merkitä kummiksi. 

Kastetoimituksessa tulee olla vähintään kaksi todistajaa. Jos kummeja on vain yksi, tarvitaan lisäksi toinen todistaja. 

Suomalaisista kummeista tarvitaan tiedot etu- ja sukunimestä sekä henkilötunnuksesta. Tiedot on hyvä hankkia ennen papin tapaamista.

Ulkomaalaisista kummeista tarvitaan täydellinen nimi ja syntymäaika sekä tarkat tiedot kotiseurakunnan nimestä, kirkkokunnasta, paikkakunnasta ja valtiosta. Ulkomaalaisella kummilla tulee olla todistus kirkon jäsenyydestä.

Kummeja ei voi vaihtaa,  eikä kummiudesta voi luopua

 Kummia valitessaan vanhempien kannattaa miettiä, mitä he kummilta toivovat ja odottavat. On hyvä keskustella asiasta myös tulevan kummin kanssa, jotta suhteesta tulee kaikkien odotusten mukainen.

Erityisistä syistä voidaan lapselle kasteen jälkeen lisätä kummi.