rss Uutiset 2025

27.2.2025 12.30

Messukylän kirkosta on valmistunut kuvailutulkkaus

Messukylän kirkosta on valmistunut kuvailutulkkaus, jossa kuvaillaan muun muassa kirkon sisä- ja ulkotilat, sankarihautausmaa, alttaritaulu ja urut. Kuvailun laatiminen edellyttää syvällistä paneutumista kohteeseen. Tästä syystä kuvailuista on hyötyä ja iloa myös muille kuin näkövammaisille ihmisille.

Nainen koskettaa maalauksen tähteä taulujen muodostamassa maalauskokonaisuudessa.
Messukylän kirkon kastetauluun lisätään tähti kastetulle lapselle. Kuva Hannu Jukola
Kuvailutulkkeiden käsikirjoituksen ovat laatineet Mirja Kytökari ja Kirsi Vainionperä, jotka ovat kääntäjiä ja kuvailutulkkeja. Viime vuonna he kirjoittivat kuvailutulkkeet Pispalan kirkosta, ja vuonna 2023  Tampereen tuomiokirkosta. Kuvailutulkkeet ovat Tampereen seurakuntien sivuilla kaikkien kuunneltavissa.

Messukylän kirkon kuvailutulkkauksessa on kaikkiaan kahdeksan kohdetta: ulkonäkymä, yleisnäkymä kirkkosalista, urut, kuori, kastetaulu, alttaritaulu ja sankarihautausmaa. Mukana on myös sanakartta Messukylän kirkon tiloista. Kuvailutulkkauksen lukevat Jussi Holopainen ja Leena Silfverhuth.

Messukylän kirkko edustaa uusgoottista tyyliä

Yleiskuva Messukylän kirkosta, joka on uusgoottista tyyliä edestava punatiilinen kirkko ja kirkko on  vihreiden lehtipuiden ympäröimänä ja etualalla hautausmaan hautakiviä.
Messukylän kirkko. Kuva Juha-Pekka Aaltonen

Messukylän kirkko on Messukylän seurakunnan pääkirkko ja yksi seurakunnan viidestä kirkosta. Punatiilinen kirkko on ajalle tyypillistä uusgoottista tyyliä, ja se valmistui vuonna 1879. Kirkko on pohjarakenteeltaan suorakaiteen muotoinen päätytornillinen pitkäkirkko, jonka päälaiva on pohjois-etelä-suunnassa ja poikkilaiva itä-länsi-suunnassa. Sen on suunnitellut Theodor Höijer. Kirkon yhteydessä on myös yksi Messukylän kolmesta hautausmaasta.

Mirja Kytökarin ja Kirsi Vainionperän mukaan jokainen tulkattava kohde on erilainen ja kaikissa on omat haasteensa. Messukylän kirkossa niin sisä- kuin ulkonäkymienkin kuvailuun toivat haastetta näyttävät ja koristeelliset rakenteet.

Sisätilojen kuvailu oli ylivoimaisesti haastavin, kertoo Kirsi Vainionperä.
– Messukylän kirkon kirkkosali on upea ja todella monimuotoinen, ja kaiken oleellisen tiivistäminen kuvailuun vaati paljon viilaamista. Messukylässä tulkkeet ulotettiin myös hautausmaan puolelle, mikä oli hieno haaste.

Kauniisti valaistun kirkon etuosassa on Suomen lippu ja pappi on saarnastuolissa, kirkkosalissa istuu ihmisiä harvakseltaan.
Messukulän kirkon sisätilat. Kuva Hannu Jukola

Kytökari ja Vainionperä kertovat, että kuvailun laatiminen edellyttää syvällistä paneutumista kohteeseen. Monia asioita huomaa vasta, kun niitä kunnolla katsoo. Tästä syystä kuvailuista on hyötyä myös muille kuin näkövammaisille ihmisille.

– Meillä on ollut tapana upottaa tulkkeisiin myös taustatietoa esimerkiksi maalauksen tehneestä taiteilijasta tai kirkon historiasta. Siitä on tullut hyvää palautetta, joten pyrimme noudattamaan samaa linjaa myös Messukylän kirkon tulkkeissa, he kertovat.

Kokemustoimijana ollut Sirkku Heinäluoto kertoo, että näkövammaiselle tulkkeista on suuri ilo. Kuvailutulkkeisiin etukäteen tutustumalla  voi aistia kirkon tunnelman, taiteen välittämän viestin, hahmottaa rakennuksen muodon ja näin jopa rohkaistua tulemaan kirkkoon itsenäisesti sanakartan avulla.

Seuraava kuvailutulkkaus tehdään Viinikan kirkosta. Projekti alkaa huhtikuussa 2025 ja sen  tuottaa Tampereen ev.lut. seurakuntien saavutettavuustoimikunta.

Muut toteutetut ku­vai­lu­tulk­kauk­set

Silta-lehden artkikkelit kuvailutulkkauksista: 


Palaa otsikoihin