Tampereen seurakunnille uusi ympäristöohjelma
Tampereen seurakuntien ympäristötavoitteet vuosille 2025–2029 on kirjattu uuteen ympäristöohjelmaan, joka on laadittu seurakuntien ja yksiköiden ympäristökatselmuksista nousseiden kehittämistavoitteiden pohjalta. Ympäristöohjelma sisältää toimenpiteitä, aikatauluja ja vastuuhenkilöitä ympäristöasioiden edistämiseksi.

Kirkon ympäristödiplomi uudelleen hakuun Tampereella
Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä on hakemassa Kirkon ympäristödiplomia eli ympäristöjärjestelmää vuosiksi 2025–2029. Edellisen ympäristödiplomin kirkkohallitus myönsi Tampereelle vuonna 2020. Se oli voimassa vuoden 2024 loppuun.
Ympäristödiplomin edellytyksenä on voimassa oleva ympäristöohjelma, jonka yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi torstaina 27.3.2025. Samassa kokouksessa hyväksyttiin myös seurakuntayhtymän ympäristökatselmus vuosilta 2020–2024.
Tampereen seurakuntien toiminnan kattava ympäristöohjelma koostuu yhdeksästä osa-alueesta, jotka ovat ympäristöjärjestelmä, toiminta ja talous, ympäristökasvatus, jätehuolto ja kiertotalous, ruoka ja keittiöt, energia ja kiinteistöt, hautausmaat ja viheralueet, metsät ja muut luontoalueet sekä liikenne.
Ympäristöohjelma sisältää käytännön toimenpiteitä
Kirkon ympäristödiplomi edellyttää jokaiselle diplomikaudelle uusia käytännön ympäristötekoja. Uuden ympäristöohjelman mukaan tulevalla diplomikaudella tehostetaan tilojen käyttöä ja lisätään uusiutuvan energian käyttöä. Lisäksi edistetään kestävää liikkumista muun muassa asentamalla kiinteistöihin lisää sähköautojen ja -polkupyörien latauspisteitä.
Seuraavalle diplomikaudelle osuu myös metsäsuunnitelman uudistaminen vuosille 2027–2036. Ympäristöohjelmassa toivotaan, että metsäsuunnitelmaan sisällytetään entistä enemmän kestävän metsänhoidon toimenpiteitä.
Seurakunnilla on myös uusi ympäristökasvatussuunnitelma

Ympäristödiplomin hakemiseen liittyviä kirjallisia osioita on koonnut Suomen ympäristöopiston (SYKLI) opiskelija, ympäristötieteen tohtori Kaisa Kerminen. Hän toteaa, että Tampereen seurakuntayhtymässä on jo tehty ja tehdään edelleen paljon työtä ympäristön hyväksi.
— Muun muassa kiinteistöjen hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet huomattavasti, vuoden 2024 päästöt olivat noin 25 % vuoden 2016 tasosta. Ympäristökasvatuksessa hyödynnetään luontolähtöisiä menetelmiä, hautausmailla vaalitaan luonnon monimuotoisuutta, kalusteita kierrätetään seurakunnan sisällä ja Ruokapankki jakaa suuria määriä hävikkiruokaa.
— Tästä on hyvä jatkaa konkreettisin teoin uuden ympäristöohjelman ja ympäristökasvatussuunnitelman toteuttamista, Kerminen sanoo.
Hänen mukaansa kehityskohteitakin löytyy. Esimerkiksi voitaisiin selvittää, voidaanko metsiä suojella nykyistä enemmän ja miten yhteiskäyttöiset matkakortit voitaisiin ottaa laajemmin käyttöön.

Ympäristödiplomin auditointia voidaan hakea vasta sen
jälkeen, kun ympäristöohjelma on hyväksytty koko tulevalle diplomikaudelle.
Yhteinen kirkkoneuvosto päätti pyytää Tampereen hiippakunnalta
ympäristödiplomin auditointia hyväksyttyään ympäristöohjelman. Tavoitteena on
saada hakuprosessi valmiiksi siten, että diplomi voidaan myöntää ensi syksyyn
mennessä.
- Tampereen seurakuntien ympäristöohjelma (pdf) (303 KB)
- Ympäristökasvatussuunnitelma_esitys (pdf) (1.9 MB)
- Hiilineutraali kirkko: tiekartta