Juuret kaupungin teollistumisessa

Kirkon työpaikkatyöllä on Tampereella perinteitä jo vuodesta 1846, jolloin Finlaysonin tehdas sai tuomiokapitulilta luvan palkata oman tehdassaarnaajan. Tehtävää hoidettiin eri muodoissa vuoteen 1982 saakka.


Teollisuustyö muuttui sodan jälkeen työelämän muuttuessa. 1960-luvun puolivälissä lähinnä saksalaisten esikuvien pohjalta yhteiskunnallisen työn työntekijät lehtori Paula Kaiser ja pastori Pekka Palho alkoivat vierailla erityisesti tekstiili- ja metallialantehtaissa ja oppilaitoksissa. Vuonna 1969 eriytyi ammattikoulupapin työ omaksi toimekseen.

1970-luvulla työpaikkatyö laajeni yhteiskunnalliseksi työksi, jossa työelämän kysymysten lisäksi painottuivat syrjäytyminen, yhdyskuntatyö, aikuiskasvatus ja rauhantyö.

1980-luku osoitti, että työn ydin on edelleenkin ihmisen kohtaaminen työssä. Tämä konkretisoitui 1990-luvun laman aikana, jolloin työpaikkapapit pystyivät tukemaan työntekijöitä työn epävarmuuden ja työttömyyden uhatessa. Erityisesti pankkien henkilöstö oli tuolloin työn kohteena.

Nousukauden lopulla, 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoliväliä leimasivat satoja ihmisiä työllistävien, usein kannattavien työpaikkojen laajat irtisanomiset. Tällöin työpaikkapappimme työskentelivät mm. Perloksella, Volvon autokoritehtaalla, M-realilla, Metson telatehtaalla, Takolla ja HK-ruokatalossa.

Poliisilaitoksella aloitti työpaikkapappi 1990-luvun lopussa ja saatujen hyvien kokemusten jälkeen myös aluepelastuslaitoksella vuonna 2007.

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälistä lähtien perinteisen työpaikoilla käymisen rinnalle ovat täydentävinä työmenetelminä astuneet työnohjaus ja organisaatiokonsultaatio.