Messujen ABC
Enkelikirkko
Hiljaisuuden messu
Kansanlaulumessu tai kansanlaulukirkko
Konfirmaatiomessu
Messu
Metsäkirkko
Mukulamessu
Partiomessu
Perhemessu
Pop-messu
Sanajumalanpalvelus
Sateenkaarimessu
Suomalainen messu
Taizé-messu
Tuomasmessu
Tyhjän sylin messu
Varikkomessu
Viikkomessu
Muita messuja, kirkkoja ja jumalanpalveluksia
Palaa otsikoihin
Afrikkalainen messu
Afrikkalainen messu syntyi, kun Suomen Lähetysseura 1981 pyysi Pekka Simojoelta ja Anna-Mari Kaskiselta luterilaisen päiväjumalanpalveluksen yhdistämistä afrikkalaistyyppisiin rytmeihin ja sävelmiin.
Nuorten lähetysjuhlille tilatusta messusta tuli uraauurtava teos suomalaisessa gospelmusiikissa, se oli alkukipinä uusien erityismessujen koostamiselle ja säveltämiselle. Monet lauluista ovat jääneet elämään nuoren seurakunnan parissa, Onneni on olla Herraa lähellä päätyi myös virsikirjaan 1986.
Enkelikirkko
Enkelikirkko on lapsiperheiden kirkkohetki, joka käynnistyi Tampereelta melkein 60 vuotta sitten. Aleksanterin kirkosta se on levinnyt 300 paikkakunnalle ympäri Suomen. Viattomien lasten päivän tilaisuus on toteutettu yhteistyössä seurakuntien ja Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistysten ja naistoimikuntien kanssa. Tampereella enkelikirkkoja on pidetty Aitolahden, Aleksanterin,. Messukylän ja Pispalan kirkoissa.
Palaa otsikoihinHiljaisuuden messu
Hiljaisuutta ja laulua. Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen käsialaa olevissa lauluissa (vuodelta 1986) on sekä rauhallista rukousta että iloa ja riemua.
Palaa otsikoihinKansanlaulumessu tai kansanlaulukirkko
Perustuu suomalaiseen perinteeseen: Anna-Mari Kaskinen on sanoittanut tuttuihin sävelmiin uudet sanat jumalanpalveluksen osia mukaellen.
Tampereella on vietetty kaiken kansan kansanlaulumessua, mutta tämä erityisjumalanpalvelus on kuulunut myös vanhusten viikon tai nuorten rippikoululaisten ohjelmaan.
Konfirmaatiomessu
Rippikoulun käyneet tunnustavat uskonsa, käyvät itsenäisesti ehtoollisella ja seurakunta rukoilee heidän puolestaan. Konfirmoitavat saavat alttarilla siunauksen, johon usein osallistuvat myös kummit.
Messu
Nykyään jumalanpalvelus on useimmiten messu eli ehtoollisjumalanpalvelus. Vielä 1800-luvulla luterilaisessa kirkossa ehtoollisjumalanpalvelusta kutsuttiin messuksi, mutta sittemmin nimestä luovuttiin. Vanhaan käytäntöön palattiin adventtina 2000, kun käyttöön otettiin uusi Jumalanpalvelusten kirja.
Palaa otsikoihinMetsäkirkko
Jumalanpalvelus, jota vietetään luonnossa. Metsään rakennetun alttarin äärellä pidettäviä jumalanpalveluksia järjestetään eri puolilla Suomea, ennen muuta kesällä mutta myös esimerkiksi adventin aikaan. Tampereella metsäkirkko on muutamia kertoja toteutettu kansanlaulukirkkona.
Palaa otsikoihinMukulamessu
Perheiden ja lapsenmielisten jumalanpalvelus, jossa lauletaan paljon ja jossa otetaan huomioon lapsen tapa omaksua asioita eri aisteilla. Mukulalaulut ovat Anna-Mari Kaskisen sanoittamia, Petri Laaksosen ja Jukka Salmisen säveltämiä.
Palaa otsikoihinPartiomessu
Rakentuu usein Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen Loisto-suurleiriä (1996) varten tekemien gospellaulujen ympärille. Alun perin partiolaisten käyttöön tehtyjä lauluja lauletaan nykyisin paljon myös rippileireillä.
Isoilla partioleireillä ohjelmassa on yleensä aina jumalanpalvelus, Tampereella kokoonnutaan Vanhaan kirkkoon partiomessuun myös helmikuussa, ns. muistelemispäivänä.
Perhemessu
Perhemessua on vietetty 1980-luvun alkupuolelta lähtien, messukaavaa soveltaen ja lyhentäen. Elämän värit ja äänet saavat kuulua, musiikki, saarna ja liturgia toteutetaan lapsiperheen tarpeet huomioon ottaen. Katsottavaa ja kuunneltavaa on vauvoille, lapsille, vanhemmille, isovanhemmillekin. Ehtoollisenvietto voidaan myös jättää pois (perhejumalanpalvelus).
Palaa otsikoihinPop-messu
Helsinkiläisessä Töölön seurakunnassa käynnistynyt, jumalanpalvelusuudistuksen hengessä toteutettu nuorten aikuisten messu. Perusrakenne noudattaa perhemessun kaavaa, musiikista vastaa bändi ja pop-kuoro.
Palaa otsikoihinSanajumalanpalvelus
Sanajumalanpalveluksessa keskitytään sanaan ja rukoukseen. Se on kestoltaan messua lyhyempi, koska ehtoollista ei vietetä. Kirkkovuodessa pitkäperjantaina pidetään aina sanajumalanpalvelus. Sanajumalanpalvelus soveltuu myös arkipäivään tai erityistilanteisiin (esim. lasten ja nuorten, oppilaitosten ja puolustusvoimien jumalanpalvelukset).
Palaa otsikoihinSateenkaarimessu
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen suunnattu jumalanpalvelus. Tampereella sateenkaarimessu pidettiin ensi kerran vuonna 2010. Tampereella messu pidetään viisi kertaa vuodessa.
Suomalainen messu
Lasse Heikkilän säveltämä erityisjumalanpalvelus, jossa virsien tilalla on Suomen itsenäisyyden historiaan kytkettyjä lauluja.
Taizé-messu
Saarnan tilalla hiljaista mietiskelyä. Messussa lauletaan ranskalaisen, Taizén ekumeenisen luostariyhteisön lauluja. Niiden sanat ovat lyhyitä säkeitä, joita toistetaan useita kertoja.
Noin tunnin kestävä Taizé-messu järjestetään Tampereella kerran kuukaudessa, Pispalan kirkossa.
Tuomasmessu
Suomen suosituin luterilainen jumalanpalvelus. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran Helsingissä 1980-luvun lopulla ja Tampereella Aleksanterin kirkossa 1.4.1990.
Tuomasmessun liturgiassa ja symboliikassa yhdistyvät vanha kirkon perinne ja moderni hengellisyys. ”Siinä vuorottelevat harras hiljaisuus ja riemulaulut, keskittynyt kuunteleminen ja liikkeellä olo, oma yksityinen mietiskely ja yhteinen ilo.”
Tampereella tuomasmessua vietetään noin kolmen viikon välein. Yhteistä ehtoollisjuhlaa valmistelemassa ja toteuttamassa on yli 50 ihmistä.
Tyhjän sylin messu
Tarkoitettu lapsettomille, keskenmenon, raskauden keskeytyksen, kuolleen lapsen syntymän tai lapsen kuoleman kautta lapsensa menettäneille ja heidän läheisilleen. Messu kutsuu hiljentymään, ja lapsettomuus on esillä rukouksissa ja puheissa.
Tampereella tyhjän sylin messuja on järjestetty kaksi kertaa vuodessa ja ne kokoavat ihmisiä eri puolilta Pirkanmaata.
Katso täältä Tyhjän sylin tilaisuudet
Varikkomessu
Nuorille aikuisille suunnattu Varikkomessu pidetään Pispalan ja Hervannan kirkoissa, sen jälkeen iltapala, lapsille modernisoitu pyhäkoulu.
Palaa otsikoihinViikkomessu
Viikkomessu tarkoittaa yleensä arkipäivän jumalanpalvelusta (esim. aamu-, ilta- tai teemamessut). Se sisältää keskeiset osat messusta eli ehtoollisjumalanpalveluksesta. Rakenteessa on väljyyttä, joka antaa tilaa hiljaisuudelle, mietiskelylle ja vapaamuotoiselle rukoukselle.
Tampereella Aleksanterin kirkossa on viikkomessus joka torstai klo 17-17.30. Tarkat ajankohdat löydät verkkosivujen tapahtumahaulla.
Joulun ja pääsiäisen jumalanpalveluksia ovat esimerkiksi adventtivesper eli iltarukoushetki, jouluaamun jumalanpalvelus, uudenvuodenaaton yöpalvelus, tuhkakeskiviikon messu sekä Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki. Kansallisina juhlapäivinä, kuten itsenäisyyspäivänä, vietetään erityisjumalanpalveluksia, samoin silloin kun uusi kirkko vihitään käyttöön.
Palaa otsikoihinMuita messuja, kirkkoja ja jumalanpalveluksia
- Ahtikirkko
- Ekumeeninen jumalanpalvelus
Jazz-messu- Junnumessu varhaisnuorille
Koululaismessu
Kummimessu- Käräjämessu
Laitosmessu
Lasten messu
Leirimessu/jumalanpalvelus- Luontomessu
Majatalomessu
Motoristimessu
Muuttaneiden messu
Nuorten messu
Opiskelijamessu- Pullakirkko
- Sotilasmessu
Taaperomessu
Vanhusten messu
Yhteyden messu
Yrittäjien messu