Noisen olkapäällä on käsi johon nainen on laittanut oman kätensä päälle, tekstinä kuvassa Euroopan unionin osarahoittama.

OSAAT- hanke

OSAAT– Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin -hanke lisää mielen hyvinvointia Tampereella.
Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän toteuttamassa OSAAT-hankkeessa edistetään diakoniatyön noin 30–64-vuotiaiden asiakkaiden mielen hyvinvointia ratkaisu- ja voimavarakeskeisin työmenetelmin. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat muun muassa usea paikallinen mielen hyvinvointia tukeva järjestö sekä Tampereen kaupunki.

OSAAT – Osalliseksi ratkaisukeskeisin menetelmin on Euroopan unionin osarahoittama, Diakin ja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän yhdessä toteuttama hanke, joka on käynnissä 1.5.2024–31.7.2026.

Diakonia-ammattikorkeakoulu on hankkeen päätoteuttaja ja vastaa muun muassa koulutusten ja työpajojen järjestämisestä, hankkeen arvioinnista ja viestinnästä.

Tampereen seurakuntayhtymän vastuulla on järjestää hankkeessa asiakkaiden yksilö- ja ryhmätoimintaa, jalkauttaa ratkaisu- ja voimavarakeskeisiä menetelmiä sekä testata niiden toimivuutta.

Yhteiskehittämisellä iloa arkeen

— Tärkeintä on tarjota henkilökohtaista matalan kynnyksen apua ja tukea sitä kaipaaville ihmisille, jotta he tunnistaisivat omat voimavaransa tavoitteellisen työskentelyn kautta. Lisäksi tarjoamme tukea ammattilaisille menetelmällisten työkalujen hyödyntämiseen työssä, täsmentää hankkeen projektipäällikkö Riina Viitala Diakista.

­— Hanke pilotoi yksilö- ja ryhmätoiminnassaan, miten ratkaisukeskeistä työtapaa voisi hyödyntää arjen diakoniatyössä. Tulemme kokoamaan kokemuksemme uudeksi toimintamalliksi, jotta ratkaisukeskeinen työtapa olisi käyttöönotettavissa muidenkin seurakuntien ja järjestöjen asiakastyössä, kertoo hanketyöntekijä Sanni Siirtola Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymästä.

Tavoitteena on pyrkiä myös syventämään alueellista yhteistyötä niiden toimijoiden kesken, jotka tekevät työtä saman asiakaskunnan kanssa. Diak tuo lisäksi yhteensovittavan johtamisen ja yhteiskehittämisen osaamista toimijoille.

Hankkeen toteuttajat olisivat tyytyväisiä, jos mahdollisimman moni ammattilainen olisi hankkeen päättyessä löytänyt ratkaisu- ja voimavarakeskeisen työotteen hyödyt ja asiakkaat olisivat kokeneet sen vaikuttaneen myönteisesti heidän hyvinvointiinsa.

Yhteydenotot