1800-luku
1824
Tampereen vanha kirkko valmistui arkkitehti Carlo Bassin piirtämänä.
1829
Tampereen vanhan kirkon kellotapuli valmistui arkkitehti C. L. Engelin piirustusten mukaisena.
1838
Josef Grönberg valittiin Tampereen kaupunginsaarnaajaksi. Hänestä tuli 1861 Messukylän seurakunnan kirkkoherra. Kun Tampere kuului kuitenkin Messukylän seurakunnan alaisuuteen, Grönberg vaikutti kaikkiaan 65 vuotta Tampereen kirkollisessa elämässä.
1847
Finlaysonin tehdas kutsui papikseen Berndt Gustaf Bergrothin. Hän toimi tehtaan saarnaajana vuoteen 1880 eli kuolemaansa asti.
1870
Senaatti teki Tampereen kaupunkiseurakunnan itsenäistymistä koskevan päätöksen kahdella ehdolla: Seurakunta voi itsenäistyä vasta sitten, kun Messukylän kirkkoherra (Josef Grönberg) ja Tampereen kaupunginsaarnaaja olisivat eronneet virastaan ja Tampereelle oli rakennettu uusi kirkko.
1879
Messukylään valmistui uusi kirkko arkkitehti Theodor Höijerin piirtämänä.
Finlaysonin kirkko rakennettiin arkkitehti F. L. Caloniuksen piirustusten mukaan.
1880
Kalevankankaan hautausmaa vihittiin. Messukylän kirkkoherra Josef Grönberg toimitti vihkimisen 25. heinäkuuta. Muistitiedon mukaan hän lausui puheessaan: Tässä on teillä, tamperelaiset, se paikka, jossa ei auta advokaattien temput eikä sikunasihteerien koukut, täällä kaikki teidän riitanne päättyvät, ei täältä ylimyksiin vedota, täällä vallitsee Jumalan totuus. Vanhasta hautausmaasta tuli Pyynikin kirkkopuisto.
1881
Aleksanterin kirkko valmistui, arkkitehti Theodor Decker.
Pidettiin ensimmäinen kappalaisenvaali, jossa valituksi tuli Tampereen kaupungissa apulaisena toiminut pastori KarI Oskar Fontell. Pyhäkoulutyö alkoi Tampereella hänen aloitteestaan.
1882
Karl Oskar Fontell astui virkaansa, siirtyi 1907 Espoon kirkkoherraksi.
1897
Karl Oskar Fontell lausui Johanneksen kirkon eli nykyisen Tuomiokirkon syntysanat.
1899
Tampereen seurakunnan kirkkohallintokunta alkoi kokoontua. Johanneksen kirkon kirkkokilpailu julistettiin.