Eveliina Ylikoski, sopraano ja Aaron Ahola, piano

Lounasmusiikkia

Ajankohta ke 12.7.2023 klo 12
Paikka Aleksanterin kirkko Pyynikin kirkkopuisto

Eveliina Ylikoski, sopraano ja Aaron Ahola, piano

Aleksanterin kirkon Lounasmusiikkisarja laajenee keskikesällä jokaviikkoiseksi konsertiksi.

Tässä konsertissa otsikolla "Hälle, ken kulkevi yksin" kuulemme liediä ja oopperaa.

Vapaa pääsy. Konsertin kesto n. 30 min.


****

 Ohjelma:  

Oskar Merikanto: Metsäkyyhkyset op 47. n.1  

Armas Maasalo: Kun mun kultani tulisi op.2 n.2  

Erkki Melartin: Aino-oopperasta Ainon koivuaaria  

Toivo Kuula: Yö nummella op.24 n.4  

Antonin Dvorak: Rusalka-oopperasta Rusalkan aaria kuulle  

Jean Sibelius: Den första kyssen op.37 n.1  

Giacomo Puccini: Manon Lescaut -oopperasta Manonin aaria "In quelle trine morbide"  

Oskar Merikanto: Miksi laulan op.20 n.2 

 

Esiintyjien esittelyt:  

Aaron Ahola on kempeleläislähtöinen pianisti, urkuri ja säveltäjä. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2022. Aaron haluaa luoda musiikin avulla siltoja ihmisten välille ja pyrkiä viemään kuulijat lähemmäksi jotain arkitodellisuutta suurempaa. Laaja improvisointikyky ja ennakkoluuloton asenne lähestyä modernia musiikkia tekevät Aaronin pianismista raikasta ja mielenkiintoista. Duo-yhteistyö Eveliinan kanssa on jatkunut jo vuodesta 2016. Seuraa Aaronia instagramisssa, @aaronahola_music tai www.aaronahola.com  

Sopraano Eveliina Ylikoski on työskennellyt Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnassa kanttorina v:sta 2019 lähtien ja hän toimii myös laulunopettajana ja laulajana. Eveliina valmistelee laulun A-tutkintoaan Sirkka Parviaisen ohjauksella. Eveliinan voimakas ja lämmin tumma sopraanoääni sopii erinomaisesti romantiikan ajan musiikkiin ja oopperaan. Suomalainen lied-musiikki on ollut aina Eveliinan erityisosaamisaluetta, mutta tänä kesänä konserttiohjelmiin on hiipinyt ensimmäistä kertaa myös ooppera-aarioita. Seuraa Eveliinaa facebookissa "Ilon ääni" sivustolla ja tilaa vaikka oma kotikonsertti tai ikimuistoinen esitys juhliisi. 

 

Suomennokset:  

Rusalkan aaria kuulle  

Kuu-kulta avaruuden sylissä, sinun säteesi näkevät kauas.  

Sinä kierrät ympäri koko maanpiirin ja kurkistelet ihmisten asuntoihin. Kuu-kulta, pysähdy hetkeksi, kerro minulle, missä rakkaimpani on!  

Hopeinen kuu-kulta, kerro hänelle, että tahtoisin sulkea hänet syliini siinä toivossa, että hän edes pienen hetken muistaisi minua unelmissaan.  

Vala säteitäsi hänen ylleen, missä lieneekin, kerro hänelle, kuka täällä odottaa!  

Voi, jos ihmissielu uneksii minusta, kunpa hän muistaisi minut herättyäänkin; Kuu-kulta, älä mene, älä mene!  

-Erkki Pullinen  

Den första kyssen -Ensisuudelma  

Hopeisen pilven reunalla istui Iltatähti, lehdon hämärästä tyttö kysyi siltä: "Sano, Iltatähti, mitä taivaassa ajatellaan, kun ensi suudelma lahjoitetaan rakastetulle?"  

Ja taivaan kainon tyttären kuultiin vastaavan: "Valon enkelijoukko katsoo kohti maata ja näkee siinä oman autuutensa heijastuksen; vain Kuolema kääntää katseensa pois ja itkee."  

-Erkki Pullinen  

In quelle trine morbide - Näissä pehmeissä pitseissä  

Näissä pehmeissä pitseissä, kultaisessa alkovissa vallitsee hiljaisuus jäinen, kuolevainen hiljaisuus, kylmä, joka jäädyttää minua!  

Ja minä, joka olen tottunut hyväilyyn, palaviin huuliin ja tulisiin käsiin, tämä on aivan toinen asia! 

 Oi vaatimaton asuinpaikkani, tulet takaisin luokseni, eristettynä hilpeydestä, valkoisena kuin lempeänä unena rauhasta ja rakkaudesta! 

 

Ohjelman esittely:  

Rakkaus on kautta aikojen ollut yksi eniten taiteilijoita inspiroinut teema kaikissa kulttuureissa ympäri maailman. Tämän konsertin laulujen teksteissä rakkaus ja ”rakkain siellä jossain”, tuovat toivoa ja uskoa elämään, vaikka rakkaus olisi ikuisesti tavoittamattomissa ja sitä voi aistia vain luontoa ja ympäröivää maailmaa seuraamalla. Ohjelman tarinallisina kulmakivinä ovat kolmen oopperan päähenkilöt, Aino, Rusalka ja Manon Lescaut.  

Kalevalassa Ainolla on traaginen kohtalo.  Väinämöiselle kilpalaulannan hävinnyt Joukahainen lupaa henkensä pelastaakseen sisarensa vaimoksi vanhalle Väinämöiselle. Aino on vahva nainen ja välttää kohtalonsa vanhan vaimona hukuttautumalla, hän muuttuu kalaksi.  

Slaavilaisen mytologian rusalkat ovat vedenhenkiä, joilla on erään tarun mukaan ollut traaginen kohtalo. Ooppera Rusalka perustuu H.C.Andersenin Pieni merenneito -satuun, ja opetuksena onkin, ettei ihmisen pidä yrittää muuttaa itseään liikaa tullakseen hyväksytyksi ja rakastetuksi, sillä silloin rakkaus ei ole kestävällä pohjalla.  

Puccinin hahmo Manon Lescaut kasvaa oopperan aikana arasta ja epävarmasta nuoresta naisesta vahvaksi ja rohkeaksi naiseksi. Kuultavassa aariassa Manon valittaa huoneen ja ilmapiirin kylmyyttä ja kaipaa vain rakkautta ja lämpöä. 

Järjestäjä: Tuomiokirkkoseurakunta

Tapahtuman saavutettavuus

  • Liikuntarajoitteiset
  • Kuulokojeet
  • Inva WC
  • Tiekirkko

Tapahtumapaikka kartalla