Epäilyä ja etsintää
Luojan parantavat kasvit
Paratiisissa ei ollut sairauksia, joten Genesiksen kirjoittaja ei maininnut monien kasvien lääkitseviä ominaisuuksia. Jo vuosituhansia sitten ovat ihmiset, ja myös eläimet, havainneet miten pyhä parantava vaikutus asuu kasveissa.
On muistettava, että lääketiede on saanut alkunsa kasveista, joiden vaikuttavia aineita myöhempi lääketeollisuus alkoi kemiallisesti jäljitellä. Yrttilääkintä, jota kutsutaan fytoterapiaksi, ei ole tämän johdosta menettänyt merkitystään.
Luonto parantaa yhä monia sairauksia. Yksinkertaisin tapa lääkitä on teeuutteen valmistus kasveista. On kuitenkin vaivoja, joihin tarvitaan muitakin menetelmiä, kuten jalkakylpyjä ja yrttikääreitä. Tässä kirjoituksessa on tilaa kertoa lähinnä yrttiteen saloista, joten otamme hoitaaksemme kaikille tuttuja vilustumisvaivoja.
O O O
Vadelmanlehti on hyvä flunssan yleislääke ja ennaltaehkäisijä. Se on helppo tunnistaa lehtien hopeanvärisestä alapinnasta. Vadelmanlehtiä käyttääkseen ei tarvitse olla vielä sairas. Sitä voi sijoittaa yrttiteesekoitusten pohjaksi.
Parantavien yrttien ohella on hyvä käyttää vahvistavia kasveja, jotka antavat voimaa ja lisäävät vastustuskykyä. Valkoapilan kukinto on sellaiseksi mainio. Toinen erinomainen vahvistava yrtti on horsmanlehti, jolla minun mielestäni on hyvä maku.
Yskää lääkitsevistä yrteistä tulee ennen muita piharatamo eli rautalehti. Se on tehokas liman irrottaja.
Ratamoa voi käyttää ulkoisesti myös haavaumien, ruhjeiden ja hyönteisten pistojen hoitoon. Otetaan lehti, puserrellaan sitä, jotta solukot aukeavat, ja kiinnitetään lehti apteekista saatavalla sideteipillä kipeään kohtaan. Niinpä ratamosta on olemassa vaikuttava legenda. Se kertoo kauniista neidosta, jonka sulho joutui lähtemään sotaan. Aikanaan kantautui huhuja, että sota on päättynyt. Neito meni tienvarteen odottamaan sulhonsa paluuta. Ohi ratsasti paljon ritareita, joista monet olivat haavoittuneita. Mutta neidon sulhoa ei näkynyt. Viimein nuori nainen ymmärsi, ettei hänen ylkänsä palaa enää koskaan. Niin neito teki päätöksen ja muuttui ratamoksi, joka lääkitsee eloonjääneiden ritarien haavoja.
O O O
Palatkaamme vilustumisvaivoihin. Valkoapilaan jo tutustuimme. Myös puna-apila on lääkitsevä. Sen kukinto lievittää nuhaa ja yskää. Ja sitten on yksi ylitse muiden. Vaatimaton pihasaunio omaa paljon Luojan antamaa energiaa. Se on tehokas lääke nuhaan ja kurkkukipuun. Sitä ei pidä käyttää yrttiseoksiin, sillä pihasaunion maku on yksinään taivaallinen.
Nyt meillä on yrttejä niin paljon, että voimme ryhtyä fytoterapeuteiksi. Laitamme teekannun pohjalle valkoapiloita tai horsmanlehtiä. Lisäämme hoitavaa yrttiä. Annostuksen oppii kokeilemalla. Laskemme päälle kylmää vettä noin neljänneksen astiasta. Sitten lisäämme kiehuvaa vettä ja annamme teen hautua. Yrttiteetä ei saa nauttia kuumana vaan miellyttävän haaleana.
Kesällä meillä on tuoreet kasvit, mutta vilustumisvaivoja esiintyy enemmän kesän mentyä. Emme kuitenkaan joudu pulaan. Voimme kuivata yrttejä talven varalle. Se vaatii kuivan ja valolta suojatun paikan. Itse olen käyttänyt vaatehuoneen ylähyllyä. Yrtit kuivuvat noin viikossa. Sen voi kokeilla rusentamalla yhden kukan tai lehden. Kuivatut teeyrtit säilytetään lasipurkeissa, joita pidetään valolta suojattuna.
Enää ei puutu kuin kiitosrukous yrttiteetä nauttiessa.