Uutiset 2020

21.9.2020 14.21

Monikulttuuriseen Hervantaan etsitään lisää vuoropuhelua

Kotoa Koollekutsujaksi -hanke (KoKo) tähtää vuoropuhelun ja verkostojen rakentamiseen kolmella monikulttuurisella asuinalueella. Yhteisenä tekijänä näissä lähiöissä on se, että niissä asutaan lähekkäin, mutta kulttuurillisesti erillään. Erityisesti eriytyminen näkyy kieliryhmien välillä.

Suomenkielen opetusta
Mitä tapahtuu, kun asuinalueelle muuttaa ihmisiä eri kulttuureista? Voi käydä hyvin, huonosti tai hyvin huonosti.

Monikulttuurisuus on rikkaus, mutta arkisessa elämässä sitä ei aina muista. Iltamyöhään rappukäytävässä juoksentelevat lapset, naapurista kuuluva kovaääninen puhe tai säikky naapuri, joka ei ikinä morjesta, ovat jo riittäviä syitä naapurisovun rakoilemiselle.

Tampereen Hervannassa sekä Helsingin Kontulassa ja Myllypurossa on herätty siihen, että yhteiselon sujuvuuteen ja asukastyytyväisyyteen on mahdollista ja kannattaa vaikuttaa. 

Nyt käynnistyvä Kotoa Koollekutsujaksi -hanke (KoKo) tähtää vuoropuhelun ja verkostojen rakentamiseen kolmella monikulttuurisella asuinalueella. Yhteisenä tekijänä näissä lähiöissä on se, että niissä asutaan lähekkäin, mutta kulttuurillisesti erillään. Erityisesti eriytyminen näkyy kieliryhmien välillä.

Tampereella hanketta koordinoi Tampereen seurakuntien diakonian ja yhteiskuntavastuun yksikkö. Kantavana ideana on yhteisöosaamisen lisääminen ja sitä kautta kahdensuuntaisen kotoutumisen tukeminen alueilla. Hankkeessa tuetaan myös asuinyhteisöjen ja kotoutumista tukevien palveluntarjoavien välistä vuoropuhelua.

– Hankkeessa luodaan verkostoja, järjestetään tapahtumia ja koulutuksia mukana olijoiden toiveista ja tarpeista lähtien, kertoo Tampereen seurakuntien hanketoiminnan koordinaattori Merja Kerttula.

Uudessa hankkeessa menetelmänä käytetään Kaapeli-yhteisövalmennusta, johon etsitään mukaan sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia tasavertaisina toimijoina. Ensimmäisen valmennuksen toteuttaa TampereMissio.

Virallisena kumppanina on Helsingin seurakuntayhtymä. Muita yhteistyötahoja ovat mm. Tampereen kaupunki, lukuisat kansalaisjärjestöt ja Tampereen Vuokratalosäätiö.

Kaksivuotinen hanke käynnistyi 1.9.2020 EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) tuella. Hanketta koordinoi Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymän diakonia- ja yhteiskuntavastuun yksikkö. Helsingissä toteuttajana toimii Helsingin ev. lut. seurakuntayhtymä. Hanke kestää elokuun 2022 loppuun.



Palaa otsikoihin