Uutiset 2020

1.9.2020 13.32

Yhteisöruokailut alkavat Nekalassa, Hervannassa ja Tesomalla

Harjun seurakunta ja Eteläinen seurakunta aloittavat yhteisöruokailut. Ruokailuja on mm. Tesoman kirkolla, Nekalan seurakuntatalossa ja Hervannan kirkolla.

Kokki tarjoilee kiisseliä pariskunnalle.
Kierto-hankkeen kokki Teemu Lemmetty tarjoili kiisseliä Arja ja Erkki Palomäelle Pispalan kirkon aamupalalla. Kuva on otettu ennen epidemia-aikaa järjestetyssä ruokailussa. (Kuva: Hannu Jukola)
Yhteisöruokailut jouduttiin keskeyttämään keväällä koronavirusepidemian vuoksi, mutta nyt syyskuussa yhteisöruokailuja aloitetaan seurakunnissa uudelleen.

Tällä viikolla ensimmäisiä ruokailuja järjestetään Tesoman kirkolla ja Nekalan seurakuntatalossa 2.9.2020 alkaen. Ensi viikolla ruokailuja järjestetään Hervannan kirkolla 8.9. alkaen.

Yhteisöruokailun aterioista osa on kokonaan maksuttomia, osasta peritään 1–4 euron maksu.

Yhteisöruokailujen alkaessa myös Harjun seurakunnan järjestämä, kirkoilta noudettavien yhden euron ruoka-annosten myynti päättyy. Ruoka-annosten noutomyyntiä järjestettiin kevään ja kesän aikana Tesoman, Lielahden ja Pispalan kirkoilla korvaamaan perutut yhteisöruokailut. 

Paikalle vain oireettomana

Koronaepidemian aikana sisätiloihin mahtuu vain rajallinen määrä ruokailijoita kerrallaan, joten ruokailijoiden on syytä varautua odottamaan vuoroaan. Ruokailussa tulee myös huolehtia turvaväleistä ja käsien pesusta. Paikalle ei pidä tulla, jos on flunssaoireita. 

Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan alueella kaupungin keskustassa ei toistaiseksi järjestetä yhteisöruokailuja sisätiloissa. Myöskään Messukylän seurakunnan alueella yhteisöruokailujen aloituksen päivämääriä ei ole vielä päätetty.
 
Tuomiokirkkoseurakunta järjestää kuitenkin syys-lokakuussa soppatykkiruokailuja ulkosalla. Näistä ensimmäinen järjestettiin 1. syyskuuta Vanhan kirkon edustalla, seuraavat ruokailut ovat 6. syyskuuta Pyynikin kirkkopuistossa kello 11.15–12.30 ja Kalevan kirkon edustalla kello 13–14. Keittoannokset ovat maksuttomia.

Kierto-hanke jalostaa hävikkiruokaa


Osa yhteisöruokailujen aterioista valmistetaan kokonaan ylijäämäruuasta, sillä ruokailut toteutetaan seurakuntien keittiöiden ja Kierto-hankkeen yhteistyönä. 

Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Kierto-hanke alkoi Tampereella elokuussa 2019. Tampereen seurakuntien tehtävänä hankkeessa on hävikkiruuan jalostaminen, jatkokäsittely ja jakelun kehittäminen. Kierto-hanke valmentaa työkokeilijoita ja tarjoaa opiskelumahdollisuuden alan tehtäviin. 

Kierto-hanke on toiminut myös epidemian aikana. Ruoka-annoksia on toimitettu apua tarvitseville ihmisille joko ruokakasseihin pakattuna tai toimitettu yhteistyötahoille edelleen jaettavaksi. Maaliskuussa alkaneista korona-ajan rajoituksista kesäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla Kierto-hankkeen keittiöissä valmistettiin yhteensä lähes 10 000 annosta. 


Palaa otsikoihin